Οικονομία

Κάτω από τα 100 ευρώ το φυσικό αέριο, σημαντική άνοδος για το πετρέλαιο

 

Σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα κινείται το φυσικό αέριο σήμερα, απόρροια της συμφωνίας για το πλαφόν στην τιμή του. Παράλληλα η τιμή του φυσικού αερίου έχει δει και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στην περιοχή των 96,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από την άλλη πλευρά όλοι συνηγορούν στην άποψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι λίγο πλασματική και αυτό διότι η ζήτηση την περίοδο αυτή η ζήτηση είναι χαμηλή, αφού από την μία υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες στον Νότο και από την άλλη οι δεξαμενές είναι γεμάτες.

Οι αποθήκες με φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε πληρότητα στο 83%. Ο αριθμός αυτός είναι πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Την ίδια στιγμή σημαντική άνοδος καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου κατά 2% στην περιοχή του 817 δολάρια το βαρέλι, ενώ οριακή άνοδο έχει και η τιμή του ρεύματος που είναι στα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Ο ρόλος του πλαφόν

Τη Δευτέρα (19.12.2022) το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τις 15 Φεβρουαρίου. Το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ μόνο στην περίπτωση η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του LNG είναι μεγαλύτερη των 35 ευρώ και οι υψηλές τιμές διατηρηθούν στο συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα για τρεις ημέρες. Το πλαφόν αυτό έφερε πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου 

Πήρε την… ανηφόρα το ηλεκτρικό ρεύμα

Την ίδια ώρα, πάντως, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα έχει… πάρει την ανηφόρα και ανεβαίνει συνέχεια. Χθες Τρίτη (20.12.2022) το ηλεκτρικό ρεύμα ανέβηκε κατά 8% και έφτασε στα 216,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα η τιμή αυξήθηκε κι άλλο κατά 20,6% στα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 161,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη ήταν στα 373,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση ήρθε μετά από πέντε μέρες συνεχούς πτώσης.

Όσον αφορά sτο ενεργειακό μίγμα, το φυσικό αέριο είναι στην 1η θέση με 28,13%, ενώ στη 2η θέση είναι οι ΑΠΕ με 25,37% (27,32% μαζί με της Κρήτης). Ακολουθούν οι εισαγωγές με 24,66%, ο λιγνίτης με 14,19% και τα υδροηλεκτρικά με 2,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button