Αθλητικά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία έως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το “μαγικό” της ταξίδι για… τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, μετά την Τελετή Αφής που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας (16.04.2024) στην Αρχαία Ολυμπία. Η… διαδρομή που θα κάνει με τη λαμπαδηδρομία, μέχρι να φτάσει στα χέρια των διοργανωτών του “Παρίσι 2024”.

Μετά από μία μυσταγωγική τελετή την Τρίτη 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία -με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου- η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της, μέσω της λαμπαδηδρομίας.

Τα σύννεφα δεν επέτρεψαν στο Ιερό Φως να γεννηθεί από το κάτοπτρο και χρησιμοποιήθηκε η Φλόγα από την Επίσημη Πρόβα. Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά, τη μεταλαμπάδευσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο και στέλνοντας τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης σε όλη την οικουμένη.

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Επί ελληνικού εδάφους, θα διαρκέσει 11 ημέρες και η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει 5.202 χιλιόμετρα και 563 ναυτικά μίλια, στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων.

Θα ταξιδέψει από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο και θα περάσει από 13 Περιφέρειες, επτά Νησιά, 43 Πόλεις, 41 Δήμους, πέντε Κοινότητες, 10 Αρχαιολογικούς Χώρους και δύο Ολυμπιακά Μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το ιδιαίτερα μεγάλο εγχείρημα, συνεργάζονται τουλάχιστον 50 φορείς (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, Υπουργείο Προστασίας, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Τουρισμού, Περιφέρειες, Δήμοι, Εταιρείες Διοδίων, Πορθμεία, Αερολιμένας Ηρακλείου, Σαμαρείτες, Φιλαρμονικές Δήμων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α.) τους οποίους η ΕΟΕ θέλει να ευχαριστήσει για την εξαιρετική συνεργασία.

Το Ολυμπιακό Φως θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στις 26 Απριλίου, στις 18.30 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε μία Τελετή ανοιχτή για το κοινό με ξεχωριστά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.

Το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ – ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ – ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ – ΠΥΡΓΟΣ – ΖΑΧΑΡΩ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ – COSTA NAVARINO HILLS CLUB – ΣΠΑΡΤΗ – ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ -ΜΥΚΗΝΕΣ – NAYΠΛΙΟ – ΝΕΜΕΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΡΕΘΥΜΝΟ – ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΝΑΞΟΣ – ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ -ΥΠΟΥΡΓ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΗΣ – ΕΟΕ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΟΛΙΤ. ΑΕΚ – ΔΕΛΦΟΙ – ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ – ΤΟΥΜΠΑ -ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ(ΑΙΓΕΣ) – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΣΠΙΤΙ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΜΕΓΑΡΑ – ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΣΟΥΝΙΟ – ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ.ΝΙΑΡΧΟΣ – ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

To άρθρο Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία έως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button