Πολιτική

Αλαλούμ και σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από νέα παρέμβαση Κασσελάκη – Έμμεση απειλή για διαγραφές

Αιχμές για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις της Δώρας Αυγέρη η οποία τόνισε πως δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Στην νέα τοποθέτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει πως «δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο» ενώ δήλωσε ότι «εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση Κασσελάκη:

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο.
Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα.

Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις.

Ωστόσο, νωρίτερα, η Δώρα Αυγέρη σε συνέντευξή της δήλωσε πως δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε:

«Άδικα προκλήθηκε θόρυβος, ενδεχομένως και μια παρανόηση. Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κομματική του πειθαρχία σε κάτι που είναι εκφρασμένο ξεκάθαρα και πρακτικά. Ήδη, από τον Ιούνιο του 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο το αναδιατύπωσε πριν από λίγες ημέρες. Και τότε και τώρα έχει τις υπογραφές όλων των βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων και τότε του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα. Η κομματική πειθαρχία υπάρχει και εκφράστηκε πρακτικά (..) Εάν σε κάποιον τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας είναι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, από την ακροδεξιά πτέρυγά του. Από ότι καταλαβαίνω είναι η μειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία», είπε η Δώρα Αυγέρη.

«Θέμα κομματικής πειθαρχίας τίθεται για την κυβέρνηση που φέρνει σχέδια νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, έφερε προτάσεις νόμου ομόφωνα υπογεγραμμένες από όλους ως αξιωματική αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για περί διαγραφές εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εάν κάπου επιβάλλεται, ενδεχομένως, να υπάρχει κομματική πειθαρχία είναι στα σχέδια νόμου που φέρνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καν το κείμενο του σχεδίου νόμου από τη ώστε να το αξιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε διατυπώσεις από τον πρωθυπουργό που αναιρούνται από τον ίδιο και από κεντρικά του στελέχη και εμείς μιλάμε για κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν κάποιος δεν το ψηφίσει».

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα ψηφιστεί χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο ίδιος θα θέσει κομματική πειθαρχία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, σημείωσε: «Ήταν μια συνέντευξη που είχε και μερικά θετικά και μερικά τα οποία εγώ εξεπλάγην. Το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή και να το αποκαλεί αυτό αξιοπρεπή στάση, για μένα είναι στάση πολιτικής δειλίας. Για ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προκαλείς τους βουλευτές σου να απόσχουν; Αν το θεωρεί ζήτημα δικαιωμάτων να επιβάλλει κομματική πειθαρχία όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button