Οικονομία

Η EDPR εξαγοράζει το 49% αιολικού χαρτοφυλακίου σε Πορτογαλία, Πολωνία και Ιταλία έναντι 570 εκατ. ευρώ

Εξαγοράζεται το 49% του αιολικού χαρτοφυλακίου, ισχύος 1 GW, σε Πορτογαλία, Πολωνία και Ιταλία από την EDPR. Το συνολικό κόστος εξαγοράς είναι στα 0,57 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ισπανικής EDP Renewables.

Η EDP Renewables προχώρησε σε συμφωνία με δύο φορείς που χρηματοδοτούνται από την China Three Gorges – ACE Investment Fund I LP και ACE Investment Fund II LP (“ACE Funds”) – για την εξαγορά των μεριδίων τους (49%) στο αιολικό χαρτοφυλάκιο της EDPR στις 23 Ιουνίου.

Ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: 

  • Η ακαθάριστη ετήσια παραγωγή των πάρκων που συμμετέχουν στη συναλλαγή αυτή ανέρχεται σε 2,3 τεραβατώρες (1 TWh από τα πάρκα της Πορτογαλίας, 1 TWh από την Πολωνία και 0,3 TWh από την Ιταλία).
  • Η συναλλαγή αφορά συνολικά 12 πάρκα στην Πορτογαλία, 7 στην Πολωνία και 7 στην Ιταλία.
  • Η μέση ηλικία των εν λόγω πάρκων είναι 11 έτη.
  • Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για ανατροφοδότηση και υβριδισμό, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες για τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης.

Οι «ACE Funds» είχαν αποκτήσει τα εν λόγω μερίδια 49% από την EDPR μεταξύ 2016-17.

Τα εν λόγω έργα έχουν συνολική ακαθάριστη λειτουργική ισχύ 970 MW (475 MW καθαρά) αιολικής ενέργειας, εκ των οποίων:

  • Πορτογαλία: 422 MW
  • Πολωνία: 418 MW
  • Ιταλία: 130 MW

Το συνολικό αντίτιμο της συναλλαγής συνεπάγεται επιχειρηματική αξία 1,2 δισ. ευρώ (στο 100%) τον Ιούνιο του 2023, με τεκμαρτούς πολλαπλασιαστές EV/MW 1,2 εκατ. ευρώ, EV/EBITDA 2024E 6x και P/E 2024E 10x.

Η συμφωνία αυτή βασίζεται σε ισχυρό πλαίσιο στρατηγικής, καθώς η EDPR θα κατέχει το 100% των έργων, παρέχοντας άμεση ταμειακή ροή και αύξηση των κερδών, απλοποιώντας τη δομή της ιδιοκτησίας και αυξάνοντας παράλληλα την ευελιξία για τη διαχείριση της ενέργειας και την πιθανή ανάπτυξη υβριδισμού και ανατροφοδότησης.

Ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDPR, σημειώνει: «Οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν την εστίαση της EDP στην ηγεσία της ενεργειακής μετάβασης για τη δημιουργία υπεραξίας. Αυτές οι συναλλαγές αποτελούν σαφή ένδειξη των ισχυρών βημάτων που κάνουμε για να καταστούμε 100% πράσινοι έως το 2030 και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.»

Η ως άνω συμφωνία υπόκειται στην επαλήθευση των κανονιστικών και άλλων συνήθων όρων που συνδέονται με συναλλαγές αυτής της φύσης.

To άρθρο Η EDPR εξαγοράζει το 49% αιολικού χαρτοφυλακίου σε Πορτογαλία, Πολωνία και Ιταλία έναντι 570 εκατ. ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button