Τεχνολογία

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι θα εκδικάσει μια ιστορική υπόθεση για να καθορίσει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος, για τις επικείμενες εκλογές του 2024.

Οι δικαστές συμφώνησαν να δεχθούν την έφεση του κ. Τραμπ κατά της απόφασης του Κολοράντο να τον απομακρύνει από το ψηφοδέλτιο του 2024 σε αυτήν την πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο και η απόφαση θα ισχύει παναμερικανικά.

Οι αγωγές σε πολλές πολιτείες επιδιώκουν να ακυρώσουν τον κ. Τραμπ, με το επιχείρημα ότι συμμετείχε σε εξέγερση κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια.

Οι νομικές προκλήσεις εξαρτώνται από το εάν μια συνταγματική τροποποίηση της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου καθιστά τον κ. Τραμπ μη επιλέξιμο να είναι υποψήφιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 14η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ απαγορεύει σε όποιον έχει «εμπλακεί σε εξέγερση» να κατέχει ομοσπονδιακό αξίωμα, αλλά οι δικηγόροι του πρώην προέδρου υποστηρίζουν ότι δεν ισχύει για τον υποψήφιο πρόεδρο.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κολοράντο θα στερήσει αντισυνταγματικά εκατομμύρια ψηφοφόρους στο Κολοράντο και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για την απαλλαγή δεκάδων εκατομμυρίων ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα», υποστηρίζουν οι  δικηγόροι του.

Ο Τραμπ έχει επίσης προσφύγει κατά της απόφασης εκλογικών αξιωματούχων στο Μέιν να τον απομακρύνουν από το ψηφοδέλτιο.

Η διάσπαση 4-3 στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Κολοράντο τον περασμένο μήνα σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που η 14η Τροποποίηση χρησιμοποιείται για να αποκλειστεί ένας υποψήφιος για την προεδρία από το ψηφοδέλτιο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει πώς να ερμηνεύσει τη ρήτρα.

Ο Τραμπ είναι ο τρέχων υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για μια πιθανή ρεβάνς εναντίον του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα δικαστήρια στη Μινεσότα και το Μίσιγκαν απέρριψαν τις προσπάθειες αποκλεισμού του κ. Τραμπ. Άλλες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Όρεγκον, εκκρεμούν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει συντηρητική πλειοψηφία – με τρεις δικαστές που διορίστηκαν από τον Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος.

Αλλά αποφάνθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία εναντίον του στις αγωγές του που αμφισβήτησαν την ήττα του από τον Μπάιντεν το 2020.

Το δικαστήριο την Παρασκευή συμφώνησε να εξετάσει την υπόθεση με εσπευσμένο τρόπο, με προφορικές συζητήσεις προγραμματισμένες για τις 8 Φεβρουαρίου.

Η νομική ομάδα του κ. Τραμπ πρόκειται να υποβάλει την εναρκτήρια αναφορά της έως τις 18 Ιανουαρίου.

Η ομάδα που υποστηρίζει τον αποκλεισμό του κ. Τραμπ πρέπει να υποβάλει τα επιχειρήματά της έως τις 31 Ιανουαρίου.

Η εμπλοκή του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τις προεδρικές εκλογές του 2000 μεταξύ του Τζορτζ Μπους και του Αλ Γκορ, οι οποίες κατέληξαν σε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου της πλειοψηφίας των συντηρητικών να σταματήσει την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων της Φλόριντα ουσιαστικά έδωσε τη νίκη στον κ. Μπους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ, Καρτ Τόμπιας, λέει ότι: «Η εξαιρετικά γρήγορη διαδρομή ήταν προβλέψιμη και αναγκαία λόγω του αυξανόμενου αριθμού υποθέσεων που υποβάλλονται σε διάφορες πολιτείες σε όλη τη χώρα».

Καθώς οι πολιτειακές προκριματικές εκλογές πλησιάζουν γρήγορα, υπάρχει «επιτακτική ανάγκη για εκλογικούς αξιωματούχους σε πολλές πολιτείες να προετοιμαστούν» και επίσης «χρειάζονται χρόνο για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν ομαλές διαδικασίες ψηφοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο συνήθως διαρκούν από τέσσερις έως 12 μήνες, σε αντίθεση με τις λίγες εβδομάδες που έχουν προγραμματίσει επί του παρόντος οι δικαστές.

Το χρονοδιάγραμμα καθιστά πιθανό ότι το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση ενόψει των προκριματικών εκλογών της Σούπερ Τρίτης τον Μάρτιο, όταν το Κολοράντο και πολλές άλλες πολιτείες θα διεξαγάγουν τις εκλογές τους για να αποφασίσουν για τον υποψήφιο για την προεδρία κάθε κόμματος.

Την ημέρα της εξέγερσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, υποστηρικτές του κ. Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο καθώς νομοθέτες επιβεβαίωναν την εκλογική νίκη του Μπάιντεν.

Εκείνη την ημέρα ο τότε πρόεδρος πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου επανέλαβε ψευδείς ισχυρισμούς για μαζική εκλογική νοθεία, καθώς προέτρεψε τους διαδηλωτές να «πολεμήσουν σαν την κόλαση», αλλά και να βαδίσουν «ειρηνικά» προς το Καπιτώλιο.

Οι επικριτές του Τραμπ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποκλειστεί όχι μόνο για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, αλλά και για τις προσπάθειές του και της εκστρατείας του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών σε πολιτείες ευθυγραμμισμένες με τους Ρεπουμπλικάνους που έχασε.

Ενώ οι υποτιθέμενες προσπάθειες του κ. Τραμπ να υπονομεύσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 βρίσκονται στο επίκεντρο των δίκες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και σε πολιτειακό δικαστήριο στη Τζόρτζια, δεν έχει κατηγορηθεί ποινικά για υποκίνηση εξέγερσης και στις δύο περιπτώσεις.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button