Οικονομία

Τράπεζες: Νέα άνοδο προβλέπει η Goldman Sachs

Nέα άνοδο -και συγκεκριμένα 30%- για τις ελληνικές τράπεζες προβλέπει η Goldman Sachs, σε βάθος 12μηνου σε μέσο όρο.

Η Goldman Sachs επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και σε σχέση με τη δική τους λογιστική αξία.

Η τοποθέτηση επενδυτών των αναδυόμενων αγορών στις ελληνικές τράπεζες αυξάνεται, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, 36 funds αναδυόμενων αγορών ήταν επενδεδυμένα σε ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 28 και 21 τον Απρίλιο του 2023 και του 2022 αντίστοιχα, ένα επίπεδο που παρά την αύξηση παραμένει χαμηλό στο πλαίσιο των 200 funds αναδυόμενων αγορών που αναλύθηκαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο όρο P/TBV για το 2025 στο 0,65x και με ROTE στο 12% για το 2026, έναντι P/TBV το 2025 στο 1,2x και 0,9x για τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες αντίστοιχα, όπου το σε ROTE για το 2026 είναι στο 13%.

Από αυτήν την άποψη, αναβαθμίζει την Eurobank σε Buy, διατηρεί τη σύσταση Buy στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα και υποβαθμίζει την Alpha Bank σε Neutral.

Προτιμά τράπεζες ως ακολούθως:

  1. που έχουν φθηνότερη βάση χρηματοδότησης (Πειραιώς, Εθνική), που είναι από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα ROTE,
  2. που έχουν χαμηλότερα NPE και υψηλότερα επίπεδα κάλυψης NPE (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς) και,
  3. που έχουν υψηλότερα επίπεδα CET1 (Εθνική, Eurobank) δημιουργώντας περιθώρια για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευελιξία στα μερίσματα

Η νέα τιμή-στόχος για την Eurobank τοποθετείται έτσι στα 2,5 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως, με περιθώρια ανόδου 32%. Για την Πειραιώς, η νέα τιμή στόχος είναι τα 5,30 ευρώ από 4,70 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 35%. Η νέα τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 10 ευρώ από 8,9 ευρώ πριν, με περιθώρια για άνοδο της τάξης του 34%. Για την Alpha Bank, η νέα τιμή στόχος είναι τα 1,95 ευρώ από 2,11 ευρώ προηγουμένως, και τα περιθώρια ανόδου είναι στο 19%.

Οι αναθεωρημένες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες συνεπάγονται μέση τιμή P/TBV το 2025 στο 0,9x, σημειώνει η Goldman.

To άρθρο Τράπεζες: Νέα άνοδο προβλέπει η Goldman Sachs δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button