Τεχνολογία

Λωρίδα της Γάζας: Νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εκφραστεί την επόμενη εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, επί νέου σχεδίου απόφασης με κυρίαρχο στοιχείο την αξίωση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ήδη έχουν αποτρέψει δυο φορές οι ΗΠΑ, ενημέρωσαν χθες Σάββατο διπλωματικές πηγές το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αλγερία διεξήγαγε επαφές για το νέο κείμενο μετά την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, που αξίωσε το Ισραήλ να αποτρέψει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του AFP χθες και για την οποία ζητεί να διεξαχθεί ψηφοφορία η Αλγερία, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», την ώρα που οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.858 άμαχους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ζητεί ακόμη την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και προηγούμενα κείμενα, που αντιμετωπίστηκαν με οργή από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, δεν καταδικάζει την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, κατά πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ έκρινε πως η πρωτοβουλία της Αλγερίας προκειμένου να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία εγείρει κίνδυνο να «εκτροχιαστούν» οι διαπραγματεύσεις για νέα ανακωχή.

«Θεωρούμε πως πλέον επείγει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση για την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αντέτεινε από την πλευρά του προ ημερών ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, κρίνοντας πως η παλαιστινιακή πλευρά φάνηκε «παραπάνω από γενναιόδωρη ως προς το να δοθεί περισσότερος χρόνος».

Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν σθεναρά τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την αμερικανική θέση.

Στα μέσα του Οκτωβρίου και κατόπιν στις αρχές του Δεκεμβρίου, παρά την πίεση της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ πρόβαλαν το βέτο που διαθέτουν σε σχέδια απόφασης που ζητούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βαθιά διχασμένο για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και χρόνια, δεν έχει μπορέσει να υιοθετήσει για το ζήτημα παρά δυο κείμενα ανθρωπιστικού χαρακτήρα από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Το πιο πρόσφατο, που υιοθετήθηκε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου —οι ΗΠΑ απείχαν— ζητούσε να υπάρξει «μεγάλης κλίμακας» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο. Δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button