Οικονομία

Χάλασε η πυξίδα του Τσίπρα, πόσα εκατ. ευρώ πήραν τα κόμματα, γιατί «δείχνουν» τον Αποστολάκη, γιατί οι ημέρες είναι πονηρές, το παιχνίδι με το Ταμείο Ανάπτυξης, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και οι Γερμανοί που επενδύουν

Για τον αγώνα!

Άρχισαν οι δαπάνες για τις προεκλογικές εκστρατείες και το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην «κατανομή ποσοστού 50%+10% της εκλογικής χρηματοδότησης στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για τη διενέργεια των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» όπως αναφέρει το ΦΕΚ 2196, της 10ης Απριλίου. Στα κόμματα που μπήκαν στην ευρωβουλή και στην εθνική Βουλή, στις τελευταίες εκλογές, διανεμήθηκαν συνολικά 3.120.288 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν:

ΝΔ: 1.314 680,31 ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: 880.645,14 ευρώ

ΠΑΣΟΚ: 319.694,73 ευρώ

ΚΚΕ: 218.699,99 ευρώ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 162.115,96 ευρώ

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 24.578,16 ευρώ

ΝΙΚΗ: 20.504,61 ευρώ

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 17.574,12ευρώ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 160.475,13 ευρώ 

Τα ποσά που αναλογούν στην Χρυσή Αυγή, παρακρατούνται μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και εάν αθωωθούν τα ηγετικά στελέχη της, θα αποδοθούν στο κόμμα.

Το σπριντ του TikTok 

Οι παλιές καλές εποχές της τεχνητής ευμάρειας και των τραπεζικών δανείων που τα δύο κόμματα ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ξόδευαν πακτωλό χρημάτων έχουν περάσει. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις των δεκάδων χιλιάδων οπαδών έχουν κοπεί εδώ και πολλά χρόνια. Όπως και οι πολυδάπανες διαφημίσεις στα ΜΜΕ κλπ. Τώρα μεγάλο βάρος πέφτει στα κοινωνικά δίκτυα και σε εκδηλώσεις με ειδικά ακροατήρια. Η κρίση και η τρόικα έβαλαν μαχαίρι στις σπατάλες. Το TikTok αναδεικνύεται σε πρωταθλητή διάδοσης των θέσεων με εκλαΐκευση. 

Οι Σπαρτιάτες

Στις 19/4 τα κόμματα καταθέτουν τα ψηφοδέλτια τους στον Άρειο Πάγο και στις 20/4 υποβάλλονται οι ενστάσεις κατά κομμάτων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν υπόμνημα κατά της καθόδου των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές μετά τις καταγγελίες του προέδρου Βασίλη Στίγκα για τακτικές δον Κορλεόνε και greek mafia και την εισαγγελική παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων με την κατηγορία της κεκαλυμένης ηγεσίας κατά 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Στις 24 Απριλίου το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τα κόμματα και τους υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Θα φανεί εάν οι Σπαρτιάτες πάρουν απαγορευτικό. Το ποσόν της εκλογικής αποζημίωσης των 24.578,16 € μπήκε στον λογαριασμό του κόμματος σε στιγμή που δεν υπάρχει απαγόρευση. 

Καμπάνια

Ο Βασίλης Στίγκας άρχισε πάντως τον προεκλογικό αγώνα. Θεωρεί ότι το κόμμα του θα την γλιτώσει με κάποια πλημμελήματα βουλευτών. Ήδη αναζητά ΜΜΕ που θα παίξουν  προεκλογικά σποτ των Σπαρτιατών. Ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση. Υποστηρίζει ότι το εκλογοδικείο θα αποφασίσει για 2-3 βουλευτές εναντίον των οποίων κατατέθηκαν ενστάσεις και όχι για το  κόμμα. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου όπως και το Εκλογοδικείο θα αποφασίσουν για ολόκληρο το κόμμα όπως επισημαίνουν συνταγματολόγοι. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. 

Χάλασε η πυξίδα

Σε περιδίνηση βρίσκεται ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ που έχει παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Από την πυξίδα του Τσίπρα που έβλεπε «και στη Δύση αλλά και στην Ανατολή και στο Βορρά και στο Νότο», βρέθηκε στο «Μένουμε Δύση»

του Κασσελάκη. Φωτιές άναψε  η άποψη του για το ΝΑΤΟ το οποίο αποκάλεσε  «ιερή συμμαχία» που μάλιστα είναι κρίσιμη  «για τον αγώνα των δυτικών δημοκρατιών απέναντι στα τρία καθεστώτα της Ανατολής που όλα ξέρουμε ποια είναι» όπως είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο «άξονας του κακού» είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν που δεν ήταν και τόσο κακός για τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε και η θέση που πήρε ο Κασσελάκης στην αρχή υπέρ του Ισραήλ στην επίθεση από το Ιράν παραβλέποντας ότι αυτή προκλήθηκε από τον ιστραηλινό βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου της Δαμασκού. Έκανε διορθωτική δήλωση αλλά η εσωκομματική γκρίνια έχει ξεκινήσει για το κατά πόσο αλλάζουν οι αρχές της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αρον άρον ακύρωσε την συνάντηση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χθες Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπυ American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC) που θεωρείται ότι έχει επιρροή στην Ουάσιγκτον. Έβαλε λυτούς και δεμένους για να τον δεχθεί και η οπισθοχώρηση της τελευταίας στιγμής καταγράφεται στα εβραϊκά κατάστιχα, όπως είπε χαρακτηριστικά ομογενής στην στήλη. 

Εσωκομματικά πυρά

Η αιτία του …κακού ακούει στο όνομα Ευάγγελος Αποστολάκης. Την στροφή στη Δύση του Στέφανου Κασσελάκη αρκετοί διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ την χρεώνουν στον Ευάγγελο Αποστολάκη που είχε

βορειοατλαντικές συμπάθειες και διατηρούσε γέφυρες με το ισραηλινό λόμπυ. Ο πρωην υπουργός Άμυνας κάποιες συνεντεύξεις που είχε αυτές τις ημέρες τις ακύρωσε για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά. Ο δρόμος του Κασσελάκη  δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα βαρίδιά του χθες συνεχίζουν να έχουν να σημαντική επιρροή στις αποφάσεις του και στα πιστεύω του.

Μουρμούρα

Δυσαρέσκεια υπάρχει όμως και σε προεδρικούς οι οποίοι συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σοβαρά αιχμές αφήνουν για τον Νίκο Παππά, τον πρώην υπουργό, που συνεχίζει να ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι του κόμματος και προωθεί πρόσωπα που βρίσκονται πιο κοντά σ’ αυτόν, όπως υποστηρίζουν. Κάποια SMS οργής έφτασαν και στις ΗΠΑ. Ο Κασσελάκης όμως φαίνεται να είναι της τακτικής του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Εκτός κι αν περιμένει την βραδιά των ευρωεκλογών στις οποίες ποντάρει για ένα καλό ποσοστό 18 – 20% που θα του λύσει τα χέρια για να κάνει το κόμμα όπως το θέλει εκείνος. 

Ξηλώνει ο Χαρδαλιάς 

Πυρ και μανία είναι ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Πολύ διάλυση βλέπει και ετοιμάζεται να κόψει κεφάλια. Χάλασε το τηλέφωνο στα γραφεία του  δυτικού τομέα και οι πολίτες δεν μπορούσαν επικοινωνήσουν. Δεν έγινε καμιά προσπάθεια να τρέξουν οι διαδικασίες. Παρενέβη ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος και βρέθηκε ενδιάμεση λύση. Πολλές υπηρεσίες όμως υπολειτουργούν. «Θα τους διώξω όλους» προειδοποιεί ο Χαρδαλιάς. 

Οι πονηρές ημέρες

«Οι ημέρες είναι πονηρές» λέει ένας από τους ανθρώπους της αγοράς που παρακολουθεί από κοντά και όσα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Βερολίνο και το Παρίσι καραδοκούν καθώς θεωρούν πως η σημερινή κυβέρνηση στην Αθήνα δεν ήταν και τόσο φιλική προς τα οικονομικά τους συμφέροντα. Για την ακρίβεια, πιστεύουν πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε και εχθρική. Στην πραγματικοτητα, βέβαια, κάποιες γαλλικές η γερμανικές εταιρείες επιχείρησαν να αποκτήσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία με όρους κρίσης! Και έχασαν! Είναι γνωστή η περίπτωση γαλλικού ομίλου που κατεβαίνει σε μεγάλους διαγωνισμούς υποδομών, δίνει τη μισή τιμή από τους ανταγωνιστές του, και διαμαρτύρεται που δεν κέρδισε! Όσο για τους Γερμανούς, χθες παρουσιάστηκε μια σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, με κρατική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το παιχνίδι με Ταμείο Ανάκαμψης και έργα

Το Βερολίνο φαίνεται πως αντιδρά στο ενδεχόμενο παράτασης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και κάποιες άλλες πρωτεύουσες. Βλέπετε, δεν καίγονται αφού δεν είναι στο παιχνίδι πολλές δικές τους εταιρείες. Και μην ακούσουμε τα γνωστά συνθήματα περί κλειστών αγορών, κλπ. Για πεταχτείτε μέχρι την Ισπανία η την Ιταλία για να δείτε πόσοι ξένοι παίκτες πήραν εργα του Ταμείου Ανάκαμψης η του ΕΣΠΑ. Ειδικά στην Ισπανία, πέταξαν έξω τους ξένους σχεδόν με τις κλωτσιές. Και διαδοχικές κυβερνήσεις, με τη στήριξη των εγχώριων ομίλων, επέτρεψαν τη γιγάντωση τους και, σε δεύτερο χρόνο, τη συνεχή διεθνή τους επέκταση. Πριν αρχίσουμε τα συνθήματα, καλό είναι να βλέπουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ναι, σε αυτούς που ενίοτε μας κουνούν το δάκτυλο!

Χτυπήματα κάτω από τη μέση

Πάντως, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα αυξηθούν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση στη χώρα μας από διάφορους παράγοντες. Κάποιοι θέλουν να ενισχύσουν το ρόλο τους στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες. Κάποιοι άλλοι απλά να διατηρήσουν θέσεις και επιρροή. Γι αυτό μπορεί να δούμε και αλλά αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου. Ειδικά όσων ειδικεύονται στο να δείχνουν την καμπούρα του άλλου! Προσοχή, η στήλη δεν θέλει να παρεξηγηθεί. Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα σε αυτή την κόχη των Βαλκανίων. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε για ποιο λόγο, κάθε πότε, και έναντι λοιπών ανταλλαγμάτων θυμούνται κάποιοι από το Βερολίνο, το Παρίσι η τις Βρυξέλλες τις παλαιες και νέες αμαρτίες μας!

Οι διαλυμένοι φορείς του σιδηροδρόμου

Όλα δείχνουν πως η προώθηση των εργων αποκατάστασης του βασικού σιδηροδρομικού άξονα δεν θα είναι αρμοδιότητα του ΟΣΕ η της ΕΡΓΟΣΕ. Ο πρώτος εμφανίζει εικόνα διάλυσης, ενώ στη δεύτερη κανένας δε θέλει να βάλει υπογραφές όταν σχεδόν είκοσι στελέχη είναι κατηγορούμενοι για την σύμβαση 717 και καλούνται να καταβάλλουν εγγυήσεις από 500.000 μέχρι 900.000 ευρώ! Ποιος θα προχωρήσει τα εργα; Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτές που θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Στα σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης των ζημιών του Ντάνιελ δεν περιλαμβάνεται μόνο ο βασικός άξονας Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνονται και τα τμήμα Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα που έχουν αναδόχους για έργα ηλεκτροκίνησης αλλά εν τω μεταξύ χάθηκαν οι ράγες λόγω της θεομηνίας!

Η CMBlu Energy και οι Γερμανοί που επενδύουν στην Ελλάδα

O Peter Geigle έβγαλε πολλά εκατομμύρια ευρώ καθώς οι εταιρείες βιοτεχνολογίας που εργάζονταν πώλησαν πατέντες σε μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους. Μόνο μία από τις πατέντες για φάρμακο είχε πωληθεί έναντι 400 εκατ. ευρώ σε πολυεθνικό φαρμακευτικό κολοσσό! Τα λεφτά που έβγαλε ο Geigle τα επένδυσε στην CMBlu Energy, η οποία θέλει να φτιάξει το πρώτο της εργοστάσιο, όχι στη Γερμανία, αλλά στην Ελλάδα! Όπως όλα δείχνουν θα συνεργαστεί μάλιστα με τον όμιλο Βιοχάλκο στην κατασκευή της μονάδας που θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Ο P. Geigle είναι σήμερα πρόεδρος της CMBlu και στάζει μέλι για την Ελλάδα και το μοντέλο με βάση το οποίο αναπτύσσεται την πράσινη ενέργεια και την αποθήκευση. Να που υπάρχουν κάποιοι Γερμανοί που επενδύουν!

To άρθρο Χάλασε η πυξίδα του Τσίπρα, πόσα εκατ. ευρώ πήραν τα κόμματα, γιατί «δείχνουν» τον Αποστολάκη, γιατί οι ημέρες είναι πονηρές, το παιχνίδι με το Ταμείο Ανάπτυξης, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και οι Γερμανοί που επενδύουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button