Οικονομία

ΕΥΔΑΠ: Εγκαίνια για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας

Επίσημα εγκαίνια διοργανώθηκαν σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου 2024, για το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛΚΠ) της ΕΥΔΑΠ.

Τα εγκαίνια που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ, σηματοδοτούν και την έναρξη λειτουργίας άλλου ενός μέρους της κατασκευής ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους στους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης και Μεσογαίας-Μαρκοπούλου. 

Με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του, το ΚΕΛΚΠ θα μπορεί σταδιακά να υποδεχθεί το πρόσθετο  φορτίο λυμάτων των παραλιακών περιοχών των Δήμων Σαρωνικού και Κορωπίας, εξυπηρετώντας, μέχρι το 2049, 125.000 κατοίκους.

Το ΚΕΛΚΠ, προϋπολογισμού 106.836.936 ευρώ (προ ΦΠΑ), κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Αττικής και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013, ΣΑΕ 085/8» και «ΕΣΠΑ 2014-2020». Η διαχείριση και λειτουργία του έχει περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ, όπως ακριβώς προβλεπόταν από την Προγραμματική Σύμβαση.

Αποτελεί βασική περιβαλλοντική υποδομή, προστατεύοντας τον θαλάσσιο αποδέκτη, μέσω της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που πραγματοποιείται βάσει ενός πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και στοχεύει στην ικανοποίηση των πλέον αυστηρών απαιτήσεων επεξεργασίας.

Το ανακυκλωμένο, καθαρό κατά 95%, νερό που θα προκύπτει από το ΚΕΛΚΠ, θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης των τοπικών καλλιεργειών, αστικής και περιαστικής χρήσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα.

Η κατασκευή του αποτελεί ένα μέρος ενός απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή σημαντικών έργων σε όλο τον κύκλο του νερού με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

To άρθρο ΕΥΔΑΠ: Εγκαίνια για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button