Περιβάλλον

Επιτέλους λογική: Ειδικό δίπλωμα για όσους πρόκειται να οδηγήσουν supercar

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Πόσες φορές βλέπουμε βίντεο με ανθρώπους που επειδή έχουν λεφτά, αγοράζουν ένα γρήγορο supercar και στη πρώτη απόπειρα επίδειξης το βγάζουν ολική; Και αυτό είναι το καλό σενάριο, καθώς δεν είναι και λίγες οι φορές που εκτός από το δικό τους αυτοκίνητο, παίρνουν στο λαιμό τους και αθώο κόσμο.

Η Αυστραλία δείχνει πόσο πιο μπροστά είναι καθώς  σε μια σημαντική κίνηση με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, θέσπισε νέα νομοθεσία που επιβάλλει ειδικές άδειες οδήγησης κατηγορίας U για τους οδηγούς που χειρίζονται οχήματα υψηλών επιδόσεων.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, που πρωτοστατεί σε αυτή την πρωτοβουλία, αποκάλυψε ότι περίπου 270 οδηγοί στην πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη νέα άδεια οδήγησης κατηγορίας U μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2024. Για να αποκτήσουν τα προσόντα, τα άτομα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα επερχόμενο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στα οχήματα υψηλής ισχύος.

Το μάθημα θα καλύπτει την επίγνωση των κινδύνων, τη χρήση των προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS) και την ασφαλή λειτουργία των αυτοκινήτων επιδόσεων. Επίσης ενσωματώσει μέτρα για την αποτροπή της απενεργοποίησης των αυτοματοποιημένων συστημάτων. Στο νέο νόμο περιλαμβάνονται όλα τα αυτοκίνητα με αναλογία ισχύος προς βάρος ίση ή μεγαλύτερη από 276 κιλοβάτ ανά τόνο (370 ίπποι ανά 1.000 κιλά).

Επιπλέον, οι οδηγοί που ενεργοποιούν τη σπορ λειτουργία των υπεραυτοκινήτων τους εντός κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται θάνατοι ή σοβαρές ζημιές, θα αντιμετωπίζουν πλέον βαρύτερες  κατηγορίες με ποινές φυλάκισης έως 7 χρόνια και πολυετή αφαίρεση διπλώματος.

Με την εισαγωγή αυτής της νομοθεσίας, η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας επιδιώκει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της χαράς οδήγησης αυτών των οχημάτων υψηλών επιδόσεων και της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας.

Πιστεύετε θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο σε όλες τις χώρες;

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button