Υγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανώς νέο επικίνδυνο ιό σε νυχτερίδες

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Έναν νέο, πιθανώς ανησυχητικό ιό για την ανθρωπότητα, ο οποίος «κρύβεται» στις νυχτερίδες, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Τανζανία και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προειδοποιώντας πως ο ιός Kiwira -ένας τύπος hantavirus, ή αλλιώς πνευμονικό σύνδρομο από ιό hanta, εάν μεταφερθεί στον άνθρωπο μπορεί να σκοτώσει έναν στους τρεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός Kiwira θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον άνθρωπο, αλλά οι ερευνητές διεξάγουν μελέτες παρακολούθησης.

Οι ιοί Hanta βρίσκονται συνήθως σε τρωκτικά και μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής τους με μολυσμένα ζώα. Μάλιστα, σύμφωνα με την Daily Mail, ο ιός μπορεί να σκοτώσει έως και το ένα τρίτο όσων μολύνει.

Η συγκεκριμένη ομάδα ιών μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα ασθένειας που μοιάζουν με γρίπη, αλλά ακόμα και υπερβολική αιμορραγία ή νεφρική ανεπάρκεια. Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους, εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.

Το περιοδικό Viruses, με επικεφαλής τη Δρ Sabrina Weiss, υπεύθυνη δημόσιας υγείας στο Κέντρο Διεθνούς Προστασίας Υγείας στο Βερολίνο, αναλύοντας λεπτομερώς το νέο ιό, σημειώνει ότι οι νυχτερίδες καλύπτουν «μεγάλες περιοχές» της Υποσαχάριας Αφρικής. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι το είδος συνυπάρχει «μέσα και γύρω από τις ανθρώπινες κατοικίες», και «πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού Kiwira στους ανθρώπους», όπως προειδοποιεί.

Στην παρούσα φάση, Θα διεξαχθεί έρευνα μεταξύ των νυχτερίδων της περιοχής για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεση του ιού και κατά πόσο είναι δυνατόν να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Θνησιμότητα

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε ανθρώπους. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο hantavirus συχνά προκαλεί γενικά συμπτώματα -όπως ο πυρετός- και επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.

Ο ιός Sin Nombre -ένας ιός hanta που μεταδίδεται από ποντίκια στις ΗΠΑ- μπορεί να προκαλέσει ένα σύνδρομο που σκοτώνει σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους, ενώ ο ιός Puumala -που συνήθως σχετίζεται με αρουραίους των αγρών- έχει ποσοστό θνησιμότητας μικρότερο από έναν στους 200.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο ιός Kiwira αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ούτε για τις νυχτερίδες. Μόλις 6 από τις 334 νυχτερίδες από την Τανζανία και 1 από τις 49 νυχτερίδες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρέθηκαν με ιικό φορτίο.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι: «Η νόσος του Hantavirus συχνά εκδηλώνεται ως εμπύρετη ασθένεια με μη ειδικά συμπτώματα […] και μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί».

Οι ιοί μεταδίδονται κυρίως στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ των ανθρώπων.

Διαρκής διάχυση…

Η Chelsea Wood, επίκουρη καθηγήτρια οικολογίας παρασίτων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μίλησε για τους κινδύνους στο National Geographic, υπογραμμίζοντας πως «Το τρομακτικό με αυτούς τους ζωονοσογόνους ιούς είναι ότι η διαδικασία διάχυσης συμβαίνει διαρκώς. Ο Covid είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα».

Σίγουρα η πανδημία Covid δείχνει πόσο εύκολα ένας ιός ζωικής προέλευσης μπορεί να βυθίσει τον κόσμο στο χάος.

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική αντιιική φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση τους. Στους ασθενείς παρέχεται υποστηρικτική φροντίδα σε ΜΕΘ με οξυγόνο, ενδοφλέβια υγρά και αγγειοσυσπαστικά. Τα εμβόλια έναντι του ιού παρέχουν πιθανώς κάποια προστασία σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης.

Τι γνωρίζουμε για τον ιο Hanta

Πρόκειται για μια οξεία αναπνευστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ το 1993 και χαρακτηρίζεται από οξύ μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα. Προκαλείται από πολλά στελέχη του ιού hanta. Ο ιός Sin Nombre είναι ο πιο συχνός στις Η.ΠΑ, αλλά άλλα παθογόνα στελέχη έχουν επίσης αναγνωρισθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι ιοί hanta είναι μονόκλωνοι RNA ιοί. Μεταφέρονται με τα τρωκτικά, από τα οποία ο πιο κοινός ξενιστής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ποντικός deer. Η λοίμωξη είναι συνήθως το αποτέλεσμα της εισπνοής ψεκασμένων ζωικών εκκριμάτων από τα τρωκτικά που έχουν επιμολυνθεί από τον ιό, αλλά η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο κατεγράφη στην Αργεντινή με λοίμωξη από τον ιό Andes Hanta. Μέχρι το 2002, είχαν αναγνωριστεί λιγότερες από 300 περιπτώσεις στις Η.Π.Α. Η νόσος έχει θνησιμότητα περίπου 50%. Η επίπτωσή της αυξάνεται μετά από ζεστούς, υγρούς χειμώνες στη διάρκεια των οποίων πεθαίνουν λίγα τρωκτικά. Όλες οι περιπτώσεις προέρχονταν από αγροτικές περιοχές σε ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες ελέγχου των τρωκτικών ή ταξίδεψαν σε περιοχές που λυμαίνονται τρωκτικά.

Μετά από μια περίοδο επώασης περίπου 5 – 33 ημερών (μέσος όρος 15), οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν μυαλγία, πυρετό, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετο και διάρροια. Ακολουθεί αιφνίδια έναρξη δύσπνοιας και μη παραγωγικού βήχα, που ταχέως εξελίσσεται σε μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα και καταπληξία. Η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και η νεφρική ανεπάρκεια είναι συχνές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button