Τεχνολογία

Επίσημη επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Χιλή

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Χιλής, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου Γκάμπριελ Μπόριτς.

Μετά την τελετή υποδοχής και την κατάθεση στεφάνου, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο La Moneda και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Προέδρων, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Χιλιανό ομόλογό της για την θερμή υποδοχή και υπογράμμισε ότι η επίσκεψή της «είναι η πρώτη Έλληνα Προέδρου στη Λατινική Αμερική και ειδικότερα στην Χιλή, χώρα γενναίων ηγετών και ένδοξων ποιητών, στη γη που γέννησε, μεταξύ άλλων σπουδαίων ανδρών και γυναικών, την Γκαμπριέλα Μιστράλ και βεβαίως τον Πάμπλο Νερούδα, που τόσο ενέπνευσε τους νέους της δικής μου γενιάς και τραγουδήθηκε από τον κόσμο, με τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι: «Οι λαοί μας συνδέονται με δεσμούς βαθιάς φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν στην πορεία του χρόνου, μέσα από παράλληλους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Μόλις πριν από λίγους μήνες τιμήσαμε τα θύματα των βίαιων γεγονότων του Σεπτεμβρίου 1973, στα οποία συγκαταλέγεται και ο Πρόεδρος Αλιέντε, και της δεκαεπτάχρονης δικτατορίας που ακολούθησε στη Χιλή, ενώ το καλοκαίρι συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την επτάχρονη χούντα. Αυτές οι σχεδόν ταυτόχρονες επέτειοι μας υπενθυμίζουν ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί ιερό και διαχρονικό καθήκον όλων μας».

Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε, ότι: «Σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε με τον Πρόεδρο Μπόριτς. Με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, συνεργαζόμαστε αρμονικά σε διμερές επίπεδο, στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης. Την κοινή μας βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας συμβολίζει άλλωστε η σημερινή μου επίσκεψη στη Χιλή, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει αρχή εντονότερης παρουσίας της πατρίδας μου στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαρίστησε ακόμη δημόσια τον Πρόεδρο Μπόριτς για την υποστήριξη της Χιλής στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, καθώς και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30. Όπως είπε η κυρία Σακελλαροπούλου: «Γνωρίζουμε, άλλωστε, καλά την ευαισθησία της κυβέρνησής σας, και προσωπικά την δική σας, για τα ζητήματα προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της Χιλής στις υποψηφιότητές μας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στη διατήρηση του εξαιρετικού επιπέδου συνεργασίας μας και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα, εξάλλου, θα συνεχίσει να παρέχει τις καλές της υπηρεσίες, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χιλής».

Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Χιλής, σημείωσε ότι: «Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη ρωσική επίθεση, παραβιάζει κατάφορα τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η συνέχιση της παροχής υποστήριξης προς την Ουκρανία αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προξενεί έντονη ανησυχία, ιδίως υπό την απειλή του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Μία τέτοια εφιαλτική εξέλιξη πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προστασίας των αμάχων και άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Η ειρήνευση δεν μπορεί παρά να έλθει μέσα από διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας βιώσιμης πολιτικής λύσης».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζήτησαν για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. «Κοινή είναι η εκτίμηση πως η μόνη επιλογή που διαθέτουμε είναι η πολυμέρεια και η διεθνής συνεργασία. Αφού καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα σύνθετα αυτά προβλήματα. Και θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας συγχαρώ για τον ζήλο που επιδεικνύετε τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο, σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος. Πολύ πρόσφατα οι χώρες μας, παρά τη μεταξύ τους μεγάλη γεωγραφική απόσταση, βίωσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα τονίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική συλλογική δράση» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Χιλιανό Πρόεδρο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατόπιν της διεξαγωγής του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου υπεγράφη η «Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας».

Ως προς το Κυπριακό ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Χιλής για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του, καθώς και για την ουσιαστική συνεισφορά της Χιλής στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε και πάλι τον Πρόεδρο Μπόριτς για την θερμή φιλοξενία, την οποία ευχήθηκε να της δοθεί η ευκαιρία να ανταποδώσει σύντομα στην Αθήνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button