lifestyle

Ενεργές εστίες φωτιάς στη Βοιωτία – Βελτιωμένη η εικόνα στον Πρόδρομο

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα για του κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό. Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

Οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές έδωσαν μάχη να σώσουν ότι μπορούσαν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που απειλούσαν σπίτια. Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν έως και τα 9 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπο της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Άσπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών.

Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βοιωτία

Βοιωτία

Το χρονικό

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από τον Πρόδρομο το πρωί της Δευτέρας 21 Αυγούστου και κινήθηκε απειλητικά προς την παραλία Σαράντη.

Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από την παραλία να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το λιμενικό με πλωτά μέσα.

Επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, έδωσαν πραγματική μάχη για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς αλλά τα πολλά μποφόρ και οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν αρκετά την κατάσταση.

Ένας 80χρονος κτηνοτρόφος αγνόησε τα μηνύματα από το 112 και έτρεξε να σώσει το στάβλο του και τα ζώα του αλλά λίγο αργότερα οι πυροσβέστες τον βρήκαν νεκρό, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του, μέσα στους καπνούς.

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιες ωστόσο όμως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια καταγραφή και αποτίμηση. Πολλές περιοχές πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με γεννήτριες στην περιοχή.

Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα από την από τον οικισμό Λαζαρέικα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Άσπρα Σπίτια και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Η μάχη που έδωσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί δεν απέδωσε και μέσα στη νύχτα τα μποφόρ που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν έως και 9 τροφοδοτούσαν συνεχώς την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Τα μηνύματα του 112 έφταναν στους κατοίκους της περιοχής που τους καλούσαν να εκκενώσουν αρχικά δύο χωριά Ταρσός και Καρυώτη και στη συνέχεια άλλα 2 ‘Αγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.

Οι ολονύκτιες προσπάθειες που γίνονταν από τις επίγειες δυνάμεις τους εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το μέτωπο που αναπτύχθηκε μέχρι το ξημέρωμα σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Ολόκληρη η περιοχή έχει χαμηλή βλάστηση αλλά οι φλόγες τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ορεινό και δεν έχει πρόσβαση.

 

Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα – Πολύ καλύτερη η εικόνα στον Πρόδρομο

Με το πρώτο φως του ηλίου, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής στη «Ζούγκλα», 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο πραγματοποιούν ρίψεις νερού στην περιοχή του Προδρόμου, βοηθώντας το έργο των 74 πυροσβεστών που επιχειρούν, ενώ 32 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στο παραλιακό μέτωπο νοτιοανατολικά της παραλίας του Διστόμου. Φυσικά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα ενισχύονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η εικόνα στην περιοχή του Προδρόμου είναι πολύ βελτιωμένη και δεν εμπνέει ανησυχία στο πυροσβεστικό σώμα και πλέον η προσοχή στρέφεται κυρίως στο μέτωπο νοτιοανατολικά της παραλίας του Διστόμου το οποίο και παρουσιάζει περισσότερη επικινδυνότητα και που ωστόσο στην παρούσα φάση δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button