Οικονομία

Alpha Bank – Unicredit: Στα «σκαριά» οι εξαγορές στη Ρουμανία

Για ακόμη μια εξαγορά στη Ρουμανία ενδέχεται να συνεργαστούν η Alpha Bank και η Unicredit, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit SpA, ο Andrea Orcel, σε κοινή συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλειο Ψάλτη.

«Είμαστε και οι δύο αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και οι δύο μας αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί», επισήμανε ο Orcel στη συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης (11.4.2024). «Εάν και όταν θα υπάρξει μια ευκαιρία, θα εξετάζαμε και εξαγορές σε συνεργασία».

Σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg, η σύμπραξη με την Alpha Bank είναι αναμφισβήτητα μία από τις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του Orcel. Αναδεικνύει, όμως, τη δημιουργική του προσέγγιση σε μια εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές σχέδιο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση συχνά στέκονται εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες.

Γεννημένη από την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η σύμπραξη με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια συνεργασία που, σύμφωνα με τον Orcel, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο ο ιταλικός δανειστής εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Bank, της οποίας τα σχέδια ανάπτυξης στη Ρουμανία είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να αποκομίσει αξία, διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση σε έναν μεγαλύτερο δανειστή που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο Ψάλτης. «Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», σχολίασε προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού».

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει το 9% της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο της ρουμανικής μονάδας της Alpha Bank, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της επιχείρηση στη χώρα.

Οι δύο πλευρές προχώρησαν επίσης σε συνεργασία διανομής και σε κοινοπραξία σε προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική επιχείρηση και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευμένης οντότητας.

«Είμαι πολύ, πολύ ευχαριστημένος με αυτό που κάναμε», δήλωσε ο Orcel, χαρακτηρίζοντας την αγορά μειοψηφικού μεριδίου στην Alpha ως «πιλότο» για νέες αγορές όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα την άλλη τράπεζα.

«Μπορεί να υπάρξουν και άλλες αγορές όπου μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε άμεσα στην κεντρική ανατολική Ευρώπη. Αν μπορώ να το αναπαράγω με εταίρους που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα δύο στελέχη, τα οποία γνωρίζονται από καιρό, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο εργαστήριο με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και τη δημιουργία μιας κοινής ατζέντας.

Ο Ψάλτης συγκεντρώθηκε στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 διευθυντών του. Σε συνεδριάσεις της συντονιστικής επιτροπής, περιέγραψαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Μια άλλη συνάντηση έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα για το καλοκαίρι.

«Ενώ είμαστε προφανώς ο μικρότερος εταίρος σε αυτό», δήλωσε ο Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας ιδέες και συνεισφορές. «Αυτό ενεργοποιεί τις ομάδες μας», είπε.

Και οι δύο διευθυντές παρουσίασαν τη συμφωνία τους ως έναν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Ο Orcel επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha και ο Ψάλτης υποστήριξε ότι «όπως είναι αυτή τη στιγμή, σαφώς αυτή η δομή είναι πολύ συνεκτική».

«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε εδώ βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πειράματος και αν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να το πετύχουμε», δήλωσε.

Η συμφωνία θα αποφέρει πρόσθετα καθαρά κέρδη για την UniCredit ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων από το 2026, τα περισσότερα από αυτά «από το ρουμανικό σκέλος», δήλωσε ο Orcel. Ο αντίκτυπος του συνδυασμού θα φανεί ήδη από το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να περιλαμβάνει δραστηριότητες πληρωμών, εμπορικής χρηματοδότησης και κεφαλαιαγορών.

«Για παράδειγμα, στη συμβουλευτική ή στην κεφαλαιαγορά, θα πηγαίνουμε όλο και περισσότερο μαζί με μια κοινή λίστα στόχων, όπου μπορούμε να φέρουμε μεγαλύτερο εύρος όσον αφορά την ικανότητα να διακινδυνεύουμε κεφάλαια», δήλωσε ο Orcel.

Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να πουλά τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Bank και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.

Για την Alpha, η οποία κατέχει σχεδόν το 25% του μεριδίου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού εταίρου «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τις εταιρείες αυτές», δήλωσε ο Ψάλτης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button