Περιβάλλον

Εκτός ελέγχου μεγάλη πυρκαγιά στη Λεμεσό, εκκενώθηκαν χωριά -Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά στη Λεμεσό και οι κυπριακές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU για την κατάσβεσή της ενώ βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα για να βοηθήσουν, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, το μέτωπο κατευθύνεται προς Σπιτάλι και Απεσιά ενώ οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες δυνάμεις για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο κ. Κεττής ανέφερε ότι εργάζονται 11 πυροσβεστικά οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 10 οχήματα από το Τμήμα Δασών και 3 προωθητές γαιών. Σημείωσε ότι στην κατάσβεση συνδράμουν και η Υπηρεσία Θήρας, η Επαρχιακή Διοίκηση, η Αστυνομία, το SupportCy και η Πολιτική Άμυνα. Σημαντική είναι και η συμβολή της Εθνικής Φρουράς σε όλα τα επίπεδα, ενώ επιστρατεύεται και το ιορδανικό ελικόπτερο MI 26.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται τα χωριά Αψιού και Μαθικολώνη από την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, το κυρίως μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Μαθικολώνη, Αψιού και Γεράσα και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων. Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού, οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού, έκλεισαν για τα αυτοκίνητα.  Η Αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Καλούνται επίσης να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των αστυνομικών.

O Υπουργος Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.

Όπως αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ζητήθηκε ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU για ενίσχυση με εναέρια μέσα.

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονται ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, και η Υπουργός Δικαιοσύνης κα Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Η Ελλάδα αποστέλει δύο εναέρια μέσα

Η μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού έπειτα από την αναζωπύρωση στην περιοχή Άλασσα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η πυρκαγιά δυστυχώς συνεχίζει να μαίνεται. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο από επίγεια και εναέρια μέσα.

Όλες οι υπηρεσίες, Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Επαρχιακές Διοικήσεις, Πολιτική ‘Αμυνα, Εθνική Φρουρά στη μάχη για περιορισμό της πυρκαγιάς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυταπάρνηση που υπερβαίνει τα όρια του καθήκοντος.

Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ζητήθηκε ενεργοποίηση του μηχανισμού #RescEU για ενίσχυση με εναέρια μέσα και ο Υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή.

Στο σημείο της πυρκαγιάς ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Προληπτικά έχει αποφασιστεί η εκκένωση κοινοτήτων. Στόχος το συντομότερο δυνατόν, να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, η Ελλάδα αποστέλλει αύριο το πρωί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία θα συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button