Υγεία

Διεθνής κατακραυγή κατά των Τουρκοκυπρίων για την επίθεση σε δυνάμεις του ΟΗΕ

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε δυνάμεις του ΟΗΕ στην πράσινη γραμμή της Κύπρου εχθές Παρασκευή (18/8) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες ενέργειες ως απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες.

Συγκεκριμένα, ενώ ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις παράνομες εργασίες κατασκευής δρόμων στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα δέχθηκαν προπηλακισμούς και φθορές στα οχήματα τους. Ενδεικτική η εικόνα που Τουρκοκύπριοι απομακρύνουν τα αυτοκίνητα του ΟΗΕ με μπουλντόζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος ανέφερε πως οι επιθέσεις αυτές «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Σλοβάκοι κυανόκρανοι.

 

Η αντίδραση της Αθήνας

Άμεση παύση των παράνομων ενεργειών και σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας απαίτησε η Αθήνα, η οποία είναι σε πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, επικοινώνησε με το Νίκο Χριστοδουλίδη, καταδίκασε τη νέα τουρκοκυπριακή πρόκληση.

«Εξέφρασα την έντονη αποδοκιμασία μου για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας», τόνισε το ΥΠΕΞ.

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας» σημειώνεται.

«Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει η Αθήνα.

«Εμείς ως Κυπριακή δημοκρατία βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας[…] είναι πρωτοφανής και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, πρωτοφανής γιατί αντιλαμβάνονται το μέγεθος αυτής της πρόκλησης αυτής της παραβίασης από πλευράς του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του Κώστα Λασκαράτου στην ΕΡΤ.

Αυστηρή και η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Διεθνής κατακραυγή

Την κίνηση των κατοχικών δυνάμεων αποδοκίμασαν με κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επισημαίνουν ότι οι τουρκοκυπριακές ενέργειες υπονομεύουν το ρόλο του ΟΗΕ εν μέσω μάλιστα των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου στην Κύπρο.

Όπως αναφέρουν «Οι απειλές για την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Προτρέπουμε τις Τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή».

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους επιμένει, ωστόσο, ότι, το οδικό έργο στην Πύλα θα γίνει και χαρακτήρισε μη αποδεκτή τη στάση των Ηνωμένων Εθνών: «Ετοιμάσαμε έναν δρόμο στα εδάφη που θεωρούμε ότι είναι δικά μας και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι νεκρή ζώνη. Θα γίνει ασφαλτόστρωση ενός παλιού, υφιστάμενου δρόμου».

Ομόθυμη η καταδίκη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επικριτικές δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική , Ζοζέπ Μπορέλ.

Αμερικάνοι βουλευτές: «Να απομακρυνθούν άμεσα οι τουρκικές αρχές από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ»

Την έντονη καταδίκη και των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους.

Αμερικανοί νομοθέτες με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.

Η ανακοίνωση των βουλευτών για το περιστατικό στη Πύλα:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button