Οικονομία

Σκρέκας: Ξεπέρασαν τις 40.000 οι έλεγχοι στην αγορά – Πρόστιμα σε όσους παραπλανούν τους καταναλωτές

Πάνω από 40.000 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά με αποτέλεσμα μεγάλα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που παραπλανούν τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1.

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε πως συνεχίζονται αδιάκοπα οι έλεγχοι στην αγορά και τα πρόστιμα στους παραβάτες, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποδώσει οι έλεγχοι και τα πρόστιμα καθώς όπως προκύπτει από τους ελέγχους υπάρχουν όλο και λιγότερες παραβάσεις.
Όσον αφορά τις τιμές, ο υπουργός επεσήμανε πως ο πληθωρισμός μέσα στο «καλάθι του νοικοκυριού» ήταν χαμηλότερος από τον γενικότερο πληθωρισμό, όπως προέκυψε από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Είπε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες ενεργοποιούνται το «Καλάθι των νονών» και το «Καλάθι του Πάσχα», όπου θα περιλαμβάνονται το αρνί και το κατσίκι και ο στόχος του υπουργείου είναι η τιμή να είναι στα 10 ευρώ και χαμηλότερα. «Δεν θέλουμε να περιορίσουμε το κέρδος των παραγωγών, θέλουμε να περιορίσουμε το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων, αυτή είναι η πίεση προς τις αλυσίδες, για να μείνει η τιμή λιανικής στα 10 ευρώ και κάτω, γιατί πρέπει και να πουληθούν αυτά τα προϊόντα, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα για όλη την αλυσίδα της παραγωγής από τους κτηνοτρόφους και πάνω. Πρέπει όλοι να περιορίσουν τα κέρδη τους για να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους».

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι έχουν γίνει βήματα αντιμετώπισης της ακρίβειας και συνεχίζεται η μάχη, χωρίς κανείς να μπορεί να πει ότι έχει επέλθει η επιθυμητή μείωση τιμών. Είπε ωστόσο ότι «αν δείτε τον πληθωρισμό των τροφίμων, τον Ιανουάριο ήταν 8,3% και τον Μάρτιο έπεσε στο 5,3%, κατά 40%. Έχουμε λάβει μέτρα και έχουν αρχίσει να αποδίδουν όπως πχ. σε καθαριστικά σπιτιού και βρεφικές πάνες, όπου έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις στις τιμές. Δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε. Είδατε ότι στο ρεύμα πήραμε μέτρα και στην πορεία απέδωσαν».

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα του e-katanalotis, όπου σημείωσε ότι κάθε καταναλωτής μπορεί από το κινητό του να τραβήξει μια φωτογραφία και να γράψει μια αναφορά, να την στείλει και να δοθεί έναυσμα στην ΔΙΜΕΑ για έλεγχο. Επεσήμανε ότι μέσω της πλατφόρμας μπορεί ο καταναλωτής να φτιάχνει ένα καλάθι με τα ψώνια του και να συγκρίνει τιμές σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ πριν πάει να κάνει τις αγορές του.

To άρθρο Σκρέκας: Ξεπέρασαν τις 40.000 οι έλεγχοι στην αγορά – Πρόστιμα σε όσους παραπλανούν τους καταναλωτές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button