Οικονομία

Δανία: Οι αρχές παρατείνουν τους ελέγχους στα σύνορα μετά τα περιστατικά βεβήλωσης του Κορανίου

Η Δανία θα παρατείνει τους ενισχυμένους ελέγχους της στα σύνορα, τους οποίους επέβαλε μετά τα περιστατικά με το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα και στη γειτονική Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική αστυνομία.

“Λόγω της εξέλιξης της υφιστάμενης απειλής, η αστυνομία θα διατηρήσει την προσωρινή εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα”, αναφέρει η αστυνομία σε δελτίο Τύπου, μετά τις συστάσεις της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας (PET).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η δεύτερη φορά μετά την υιοθέτηση των μέτρων στις 3 Αυγούστου που οι συγκεκριμένοι έλεγχοι επαναλαμβάνονται.

Με τα μέτρα αυτά, η Δανία ακολούθησε το παράδειγμα της Σουηδίας, μετά τις ταραχές που προκλήθηκαν σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες έπειτα από περιστατικά βεβήλωσης αντιτύπων του Κορανίου στα εδάφη τους, τα οποία, παρότι δεν σταμάτησαν από τότε, δεν προκάλεσαν νέες μεγάλες αντιδράσεις.

“Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα είναι ένα μέτρο ασφαλείας για να εμποδιστεί η είσοδος ανθρώπων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας”, εξήγησε η αστυνομία της Δανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έλεγχοι αυτοί που πραγματοποιούνται τυχαία στα σύνορα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ έως τις 22 Αυγούστου 2023.

Στις δύο σκανδιναβικές χώρες, οι αρχές σεβόμενες την ελευθερία της έκφρασης, εξετάζουν τρόπους για να περιορίσουν την οργάνωση διαδηλώσεων που προβλέπουν το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου.

Οι κυβερνήσεις στην Κοπεγχάγη και στη Στοκχόλμη εξετάζουν σε ποιόν βαθμό τέτοιες ισλαμοφοβικές ενέργειες μπορούν να απαγορευθούν από τον νόμο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το τζιχαντιστικό δίκτυο της Αλ-Κάιντα κάλεσε για επιθέσεις σε απάντηση στα περιστατικά με το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου, τις οποίες ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκααρντ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button