Τεχνολογία

Αϊτή: Αντεγκλήσεις κομμάτων-απερχόμενης κυβέρνησης – Zougla

Τα πολιτικά κόμματα και οι συλλογικότητες που αναμένεται να σχηματίσουν το αποκαλούμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης στην Αϊτή κάλεσαν να αναλάβει την εξουσία «το συντομότερο δυνατόν» το όργανο αυτό, κατηγορώντας τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.

Στοιχείο που υποδεικνύει πως, παρά την επίσημη εγκαθίδρυση του συμβουλίου με εκτελεστικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης Le Moniteur, η σοβαρή πολιτική κρίση απέχει πολύ από το τέλος της στη χώρα της Καραϊβικής που σαρώνει η βία συμμοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κείμενό τους που φέρει ημερομηνία Σάββατο 13η Απριλίου, τα εννέα μέρη, υπενθυμίζοντας πως διεξήγαγαν «κοπιώδεις» διαπραγματεύσεις για εβδομάδες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό του λεγόμενου προεδρικού συμβουλίου, δήλωσαν «βαθιά σοκαρισμένα» από το περιεχόμενο του διατάγματος.

Κατήγγειλαν πως έγιναν «μείζονες τροποποιήσεις» οι οποίες «αλλοιώνουν» το σχέδιο κειμένου για το οποίο είχαν καταλήξει σε συναίνεση και προβλέπει «δικέφαλη» κυβέρνηση υπό το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης, αμφισβητώντας την εγκυρότητα αυτού που δημοσιεύθηκε.

Απαίτησαν επίσης να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης η πολιτική συμφωνία της 3ης Απριλίου, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς η αποστολή και η οργάνωση του συμβουλίου, καθώς και τα ονόματα των μελών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο διάταγμά της η απερχόμενη κυβέρνηση αναγνώρισε τη δημιουργία του συμβουλίου, χωρίς όμως να αναφέρει ονομαστικά ποια είναι τα μέλη του. Το υπουργείο Επικοινωνίας κάλεσε κατόπιν «τις προσωπικότητες που ορίστηκαν από τα μέρη» να υποβάλουν στις αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να λάβουν έγκριση.

Κάτι που καθυστερεί την ανάληψη της εξουσίας από το συμβούλιο κι αφήνει επίσης να εννοηθεί πως κάποια από τα ονόματα μπορεί να αλλάξουν.

Ο de facto πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί και η κυβέρνησή του πρέπει να διευκολύνουν «το συντομότερο δυνατό» την παράδοση της εξουσίας στο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης «με τη μορφή» που ορίστηκε «στην πολιτική συμφωνία για την ειρηνική και συντεταγμένη μετάβαση της 3ης Απριλίου 2024», επιμένουν τα εννέα μέρη.

Αφού αναλάβει την εξουσία, το συμβούλιο μετάβασης θα έχει το περίπλοκο καθήκον να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και την πολιτική σταθερότητα.

Ο έντονα αμφισβητούμενος πρωθυπουργός Ανρί, που ονομάστηκε στο αξίωμα μερικές ημέρες πριν από τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, αποδέχθηκε να παραιτηθεί την 11η Μαρτίου.

Χρειάστηκαν εβδομάδες διαπραγματεύσεων, που σημαδεύτηκαν από ανατροπές, για να σχηματιστεί το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης. Τα πράγματα δυσκόλεψαν διαφωνίες μεταξύ πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων που πήραν μέρος, καθώς και με την απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς καν να λογαριάζονται οι αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η ίδια η δημιουργία του είναι σύννομη.

Το συμβούλιο θα έχει επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου, αντιπροσώπους των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων και συλλογικών φορέων του ιδιωτικού τομέα. άλλα δύο μέλη, αντιπροσώποι της κοινωνίας των πολιτών και της εκκλησίας, θα έχουν ιδιότητα παρατηρητών, δεν θα διαθέτουν δικαίωμα ψήφου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button