Υγεία

Γουατεμάλα: Νέα καταδίκη για τον πρώην πρόεδρο Ότο Πέρας Μολίνα

Δικαστήριο της Γουατεμάλας επέβαλε χθες Τετάρτη ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά στον πρώην πρόεδρο Ότο Πέρες Μολίνα (2012-2015), που είχε ήδη καταδικαστεί να εκτίσει άλλα 16 χρόνια για χωριστή υπόθεση, την πολύκροτη υπόθεση απάτης και διαφθοράς που τον εξανάγκασε να παραιτηθεί το 2015.

Ο κ. Πέρες, 72 ετών, που παραδέχθηκε την ενοχή του, είδε την ποινή του να μειώνεται κατά το ήμισυ. Θα κληθεί επίσης να καταβάλει πρόστιμο τριών και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ανήκε –μαζί με την πρώην αντιπρόεδρό του Ροξάνα Βαλδέτι– σε κύκλωμα που έλαβε δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για την ανάθεση 70 και πλέον δημοσίων συμβάσεων σε διάφορες εταιρείες.

Η κυρία Βαλδέτι είχε ήδη καταδικαστεί για άλλες δυο υποθέσεις διαφθοράς, ανάμεσά τους αυτή των τελωνείων, για την οποία ο Ότο Πέρες Μολίνα καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη.

Ο στρατηγός ε.α. παραιτήθηκε από την προεδρία της Γουατεμάλας την 3η Σεπτεμβρίου 2015 και προφυλακίστηκε την ίδια ημέρα, μετά το σκάνδαλο το οποίο έφεραν στο φως η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG) σε συνεργασία με την Ειδική Εισαγγελία κατά της Ατιμωρησίας (FECI).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button