Οικονομία

Γερμανία: Στο τραπέζι απαγόρευση του ακροδεξιού AfD – Απειλή (και) για την επιχειρηματικότητα καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Στο τραπέζι επαναφέρει το κόμμα του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς (SPD) το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος AfD καθώς σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία κάποιου κρατιδίου στις επικείμενες τοπικές εκλογές  στην ανατολική -οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου- Γερμανία θα απειλούταν η δημοκρατία, αλλά και η επιχειρηματικότητα στη χώρα, σύμφωνα με την ηγεσία του (SPD).

Για την επικεφαλής του SPD, Σάσκια Έσκεν (Saskia Esken), η απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος AfD παραμένει μια επιλογή, παρά τις εκλογικές επιτυχίες του.

«Μια τέτοια απαγόρευση του κόμματος υπόκειται δικαίως σε υψηλά εμπόδια. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να συνεχίσουμε να το εξετάζουμε», δήλωσε η Έσκεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι σημαντικό να μιλάμε για την απαγόρευση του AfD και να ταρακουνηθούν οι ψηφοφόροι».

Η Έσκεν εξήγησε ότι το AfD είναι μέρος ενός ακροδεξιού δικτύου, διατηρεί λίστες με επικριτικούς δημοσιογράφους που δεν είναι δημοφιλείς και δημιουργεί πύλες αναφοράς για εκπαιδευτικούς που ασκούν κριτική στο AfD. «Χρησιμοποιεί κάθε θέμα για να υποκινήσει τον κόσμο. Για μένα, αυτό είναι σαφώς αντιδημοκρατικό», τόνισε η Έσκεν. «Το AfD χλευάζει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και θέλει να τα καταστρέψει».

Η ηγέτης του SPD έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα της απαγόρευσης του AfD ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Αύγουστο. Σύμφωνα με του Σύνταγμα, ένα κόμμα μπορεί να απαγορευτεί εάν αντιτίθεται ενεργά και μαχητικά στην ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη.

Η αίτηση για απαγόρευση μπορεί να κατατεθεί στην Καρλσρούη από την Bundestag, το Bundesrat ή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Έσκεν τόνισε ότι εναπόκειται στα γραφεία προστασίας του Συντάγματος να επανεξετάζουν συνεχώς την απειλή που συνιστά για τη δημοκρατία το AfD.

Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «ένα κόμμα στο σύνολό του πρέπει να θεωρηθεί ακροδεξιό, τότε πρέπει να επιστραφεί η δαμόκλειος σπάθη της απαγόρευσης». Το AfD χαρακτηρίζεται επί του παρόντος ως «οπωσδήποτε ακροδεξιό» από τις κρατικές υπηρεσίες προστασίας του Συντάγματος στη Σαξονία, τη Θουριγγία και τη Σαξονία-Άνχαλτ.

Η Σάσκεν  προειδοποίησε για τις συνέπειες περαιτέρω εκλογικών επιτυχιών του AfD φέτος. «Οι σημερινές δημοσκοπήσεις είναι μια προειδοποίηση για εμάς», δήλωσε: «Θα καταστήσουμε σαφές τους επόμενους μήνες ότι η χώρα μας κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ζημιά εάν το AfD αποκτήσει πολιτική εξουσία. Διότι αυτό θα ήταν μια μεγάλη ρήξη και μια μεγάλη απειλή για τον δημοκρατικό πολιτισμό, το κοινό μας καλό και την επιχειρηματική μας θέση».

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των Γερμανών αναμένει ότι το AfD θα επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία σε τουλάχιστον μία από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας φέτος και έτσι θα μπορέσει να διορίσει και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Yougov για λογαριασμό της Deutsche Presse-Agentur, το 53% θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο πιθανό και μόνο το 32% το θεωρεί απίθανο. Στην ανατολική Γερμανία, το 58% αναμένει ότι το AfD θα έρθει στην εξουσία σε ένα από τα τρία κρατίδια και θα γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τον Σεπτέμβριο θα εκλεγούν νέα κρατικά κοινοβούλια στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο. Και στα τρία κρατίδια, το AfD προηγείται κατά πολύ σε ορισμένες δημοσκοπήσεις. Σε εθνικό επίπεδο, το AfD έχει σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τα τρία κυβερνητικά κόμματα SPD, Πράσινοι και FDP με ποσοστό άνω του 20% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από το CDU/CSU.

Στο Βρανδεμβούργο, ο Ντίτμαρ Βόιτκε (Dietmar Woidke) του SPD είναι σήμερα τοπικός πρωθυπουργός ενός συνασπισμού με το CDU και τους Πράσινους.

Στη Σαξονία, ο Μίκαελ Κρέτσμερ (Michael Kretschmer), πολιτικός του CDU, είναι επικεφαλής της κυβέρνησης σε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και το SPD.

Στη Θουριγγία, ο Μπόντο Ράμελοφ (Bodo Ramelow )από το Κόμμα της Αριστεράς ηγείται ενός συνασπισμού με το SPD και τους Πράσινους.

Όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στα τρία κοινοβούλια των κρατιδίων αποκλείουν επί του παρόντος έναν συνασπισμό με το AfD. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το AfD θα μπορούσε επομένως να γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης μόνο εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το 42% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι η CDU/CSU θα τηρήσει την υπόσχεσή της να μην συνεργαστεί με το AfD σε επίπεδο κρατιδίων και ομοσπονδιακό επίπεδο. Μόνο το 36% της γνώμης ότι αυτό το λεγόμενο «τείχος προστασίας» θα κρατήσει.

Οι εκλογές στην ανατολική Γερμανία ως μέτρο σύγκρισης

Το AfD είναι ήδη επικεφαλής σε δημοτικό επίπεδο. Πέρυσι, ένας πολιτικός του AfD εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στη Σαξονία-Άνχαλτ. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ένας υποψήφιος του AfD κέρδισε τις δημαρχιακές εκλογές στην Πίρνα της Σαξονίας. Το AfD είναι επίσης περιφερειάρχης στη νότια θουριγγική περιφέρεια του Σόνεμπεργκ εδώ και περίπου έξι μήνες.

Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου και στα πέντε ανατολικά γερμανικά κρατίδια, εκτός από το Βερολίνο. Την ίδια στιγμή θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική ψηφοφορία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 και ως εκ τούτου αποτελεί δείκτη του κλίματος στη χώρα.

Μόνο το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι πιθανό το AfD να γίνει το ισχυρότερο κόμμα και το 57% ότι είναι απίθανο. Το 56% πιστεύει ότι το CDU/CSU είναι πιθανότερο να έρθει πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές, το 20% το SPD και το 11% οι Πράσινοι.

Ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών, οι οποίες επί του παρόντος έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2025, η εικόνα είναι παρόμοια. Το 27% πιστεύει ότι είναι πιθανό το AfD να γίνει το ισχυρότερο κόμμα. Ωστόσο, το 56 τοις εκατό θεωρεί ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Το 59% αναμένει ότι η CDU/CSU θα κερδίσει τις εκλογές. Αντίθετα, μόνο το 16% πιστεύει ότι το SPD θα γίνει και πάλι το ισχυρότερο κόμμα με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς. Μόνο το 9%  πιστεύει ότι οι Πράσινοι θα το πετύχουν.

To άρθρο Γερμανία: Στο τραπέζι απαγόρευση του ακροδεξιού AfD – Απειλή (και) για την επιχειρηματικότητα καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button