Υγεία

«Βρυχάται» η Αίτνα – Ένα βήμα πριν την κατάσταση συναγερμού

Τις τελευταίες ημέρες το ηφαίστειο της Αίτνας εμφάνισε δραστηριότητα με διάφορα συντριβάνια λάβας αλλά και στάχτη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του αεροδρομίου της πλησιέστερης Κατάνης για μερικές μέρες.

Από σήμερα η κατάσταση περνά από επίπεδο “Προσοχής” σε “Προ-συναγερμού” εφόσον η Πολιτική Προστασία της Σικελίας, αναφερόμενη στο σενάριο έκρηξης του ηφαιστείου, κάνει λόγο για “μεγάλη πιθανότητα επικείμενου συμβάντος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, Ingv, τα δεδομένα από το παρατηρητήριο της Αίτνας δείχνουν πως τις τελευταίες ώρες η μέση ηφαιστειακή δόνηση χαρακτηρίζεται “από μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του”. Εξ αυτών, διάφορες υψηλές τιμές αφορούν ειδικότερα την κορυφή του ηφαιστείου και την περιοχή μεταξύ του νοτιοανατολικού κρατήρα και ανατολικά των κεντρικών κρατήρων, σε υψόμετρο μεταξύ 1.700 και 2.900 μέτρων.

Όπως σημειώνεται, η Περιφέρεια ζήτησε από τους δημάρχους των πιο εκτεθειμένων δήμων να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις κορυφής της Αίτνας. Παράλληλα, το δελτίο συναγερμού για την πολιτική αεροπορία πέρασε από πράσινο σε κίτρινο, αν και το αεροδρόμιο της Κατάνης από χθες – και μέχρι στιγμής – λειτουργεί κανονικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button