Υγεία

«Βολές» Βερβεσού κατά Κλάπα για τις παραλίες

Η κατεπείγουσα ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους διευθυντές των Πρωτοδικείων όλης της χώρας το περασμένο Σάββατο για τις υποθέσεις που αφορούν σε καταπατήσεις αιγιαλού και παραλιών προκάλεσε την πρώτη αντίδραση από τους δικηγόρους. Ο Προέδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ανακοίνωση επηρεάζει την ανεξαρτησία του Έλληνα δικαστή:

«Η όψιμη από την οργανωμένη Πολιτεία αντίδραση στην ευρεία παραβατικότητα αρκετών επιχειρήσεων στο χώρο του αιγιαλού και των παραλιών έρχεται ασθμαίνουσα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, μετά όμως τη μαζική και αυθόρμητη δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, που αποκλήθηκε με τον τίτλο «κίνημα της πετσέτας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ιδιαίτερη κατάπληξη πληροφορηθήκαμε επ’ αυτού του ζητήματος τη χθεσινή παρέμβαση της νέας Πρόεδρου του Αρείου Πάγου δια εγκυκλίου προς τους Έλληνες δικαστές, ίνα όπως επιδείξουν προσοχή και επιμέλεια κατά τη συζήτηση σχετικών ενδίκων βοηθημάτων (προσφυγές κατά πρωτοκόλλων αποβολής, ασφαλιστικά μέτρα κλπ)

Και τούτο, διότι αφενός εγείρονται ζητήματα ως προς τον επηρεασμό της γνώμης και της κρίσης του ανεξάρτητου Έλληνα δικαστή, που θα επιληφθεί της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων, αφετέρου διότι δεν έχει λάβει χώρα στο παρελθόν τέτοια παρέμβαση από Προέδρους του ΑΠ για εξίσου ή και πιο σημαντικές υποθέσεις, που απασχόλησαν την λειτουργία των θεσμών και την κοινωνία.

Οι Έλληνες δικαστές οφείλουν να επιδεικνύουν την δέουσα προσοχή, επιμέλεια και ευθυκρισία εφαρμόζοντας πάντα το νόμο, σε κάθε υπόθεση που άγεται ενώπιον τους, ανεξαρτήτως της υφής και της τυχόν προβολής της από τα μέσα ενημέρωσης και την δημοσιότητα που αυτή έχει λάβει για όποιο διάδικο αιτείται τη δικαστική προστασία φερώνυμο ή ανώνυμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα αναμέναμε από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να είναι πιο προσεκτική σε ζητήματα που άπτονται της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και μάλιστα στις πρώτες παρεμβάσεις της, που σηματοδοτούν και τις προθέσεις της».

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για τις παραλίες

Στην κατεπείγουσα ανακοίνωση η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα τόνιζε:

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό».

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους, οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν, επί καθημερινής βάσεως, εντατικούς και ενδελεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιμνίων ή παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες, συνέπεια των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη, κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης, εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως και την επιβολή προστίμων.

Σας εφιστάται η προσοχή, όπως, κατά την ενώπιον σας συζήτηση ένδικων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, επιδεικνύετε, όπως οφείλετε, μετ΄ακρόαση αμφοτέρων των αντίδικων μερών, τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου.

Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος, όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προΐσταστε»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button