Οικονομία

Αυγενάκης για ελέγχους: «Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν»

«Είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω το νόμο, αλλά και να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και τους έντιμους μεταποιητές», δήλωσε σήμερα (27.4.2024) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

«Όποιος τηρεί το νόμο δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Όποιος δεν τον τηρεί πρέπει να ξέρει ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω», τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Παράλληλα αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα για να γίνουν στην ΚΑΠ καις τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και της ομάδας μεσογειακών κρατών EUMED9, τη Μεγάλη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ο ΥπΑΑΤ τονίζει ότι έχει θέσει την εξής ατζέντα:

1. Αναγκαίες βελτιώσεις στη τρέχουσα ΚΑΠ

  • Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • Να δίνεται ευελιξία στα κράτη – μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων  της ΚΑΠ ή από έτος σε έτος.
  • Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

2. Εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες – αθέμιτος ανταγωνισμός για τους ευρωπαίους αγρότες

Αξιοποιούμε κάθε συμμαχία και δημιουργούμε νέες για να περάσουμε τις ελληνικές θέσεις.

Ο ΥπΑΑΤ δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. Επισημαίνει ότι υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για τα ελληνικά προϊόντα» και προσθέτει: «Επιθυμία  και του Πεκίνου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και σε εμπορικό και σε ερευνητικό επίπεδο. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα ΠΟΠ, ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα, κρασί, χυμούς και φρούτα».

Επίσης αναφέρει ότι σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή που εξετάζει τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εκτός από κίνητρα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στη νοοτροπία όλων μας. Πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουμε συνεταιριστική κουλτούρα και αυτό πρέπει να επιτευχθεί και μέσω της σωστής εκπαίδευσης των αγροτών μας».

Τέλος, ερωτηθείς για την πορεία των πληρωμών στη Θεσσαλία, κάνει αναφορά στα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως το Μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων και στο Μέτρο για τις Παρακάρλιες περιοχές ύψους 43 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι έως 30 Ιουνίου θα γίνει εξόφληση όλων όσων δικαιούνται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

To άρθρο Αυγενάκης για ελέγχους: «Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button