Τεχνολογία

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Αφιέρωμα στον Φράνσις Φορντ Κόπολα

Δημιουργός της τριλογίας του «Νονού», της «Συνομιλίας» και της «Αποκάλυψης Τώρα», ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, είναι ένας από τους μεγάλους ανανεωτές του αμερικανικού σινεμά στη δεκαετία του 1970 και ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της ιστορίας του αμερικανικού σινεμά, εν γένει.

Γεννημένος στις 7 Απριλίου 1939 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ο Κόπολα, γιός του μουσικού Καρμάιν Κόπολα (Carmine Coppola), μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης και πέρασε από αρκετά στάδια του κινηματογράφου πριν ασχοληθεί ο ίδιος με την σκηνοθεσία για να δώσει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η υπέρτατη φιλοδοξία του είχε τρομερές συνέπειες και η αποτυχία της πανάκριβης ταινίας «Μία νύχτα ένας έρωτας» τον οδήγησε στην χρεοκοπία, όχι όμως στην απομάκρυνση από τον κινηματογράφο. Οι ταινίες της δεκαετίας του 1980, άλλες χαμηλού άλλες υψηλού προϋπολογισμού, ασχολήθηκαν με διάφορα είδη («Κότον Κλαμπ», «Ο αταίριαστος») και στις αρχές της αμέσως επόμενης έκανε τη μεγάλη επιστροφή του με τον «Δράκουλα» που παραμένει η τελευταία μεγάλη κινηματογραφική δημιουργία του. Μετρά πέντε βραβεία Όσκαρ στις 13 υποψηφιότητές του ως σήμερα, ως παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Από το νέο millennium ο Κόπολα έχει στραφεί στην ανεξάρτητη παραγωγή «μικρών» προσωπικών ταινιών, ενώ φέτος επιστρέφει με την ταινία “Megalopolis”, την πρώτη που γυρίζει μετά την ταινία “Distant Vision” παραγωγής 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Κόπολα και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό.

Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης και Κωνσταντίνος Καϊμάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελληνοαμερικανική Ένωση – Θέατρο, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Ημερομηνία: 18/04/2024 στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button