Οικονομία

«Απαγορευτικό» από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για το κρυπτονόμισμα της Fed – Τι θα κάνει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβρη;

Η είδηση ξάφνιασε όσους την άκουσαν και όχι άδικα. Όταν το ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα η Βουλή των Αντιπροσώπων, έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Νοέμβρη (ΗΠΑ), αποφασίζει να απαγορεύσει (CBDC Anti-Surveillance State Act) στην Fed να προχωρήσει σε δοκιμαστική χρήση του ψηφιακού νομίσματος (CBDC) που ετοιμάζει εδώ και καιρό, κάτι σημαντικό γίνεται.

Η Κίνα έχει ήδη θέσει σε δοκιμαστική εφαρμογή το δικό της CBDC.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται επίσης να μπει στην τελική ευθεία για το ψηφιακό ευρω-CBDC τον Σεπτέμβριο.

Και στις ΗΠΑ που έχουν ήδη επιτρέψει την διαπραγμάτευση στην Wall Street Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) που επενδύει σε Bitcoin, απαγορεύουν τώρα στην Fed να συνεχίσει;

Η είδηση είναι αλήθεια ότι δεν γνώρισε ιδιαίτερη δημοσιότητα, αντίθετα πέρασε στα «ψιλά» του οικονομικού τύπου και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σχόλια από πλευράς Fed. 

Τι είναι το ψηφιακό δολάριο που ετοιμάζει; Είναι ένα ψηφιακό κρυπτονόμισμα υπό τον έλεγχο της Fed που όπως και το αντίστοιχο ψηφιακό-ευρώ θα έχει μία σχετικά σταθερή σχέση με το «κανονικό» νόμισμα.

Κάθε πολίτης θα έχει ένα λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα στον οποίο θα πιστώνονται και θα αφαιρούνται ποσά, χωρίς καμία άλλη λογιστική ή φυσική μετακίνηση φυσικού χρήματος, μετά από συναλλαγή. Με άλλα λόγια δεν χρειάζονται … τράπεζες.

Όλα μπορούν να γίνονται μέσα από το κεντρικό σύστημα της Κεντρικής Τράπεζας η οποία βέβαια έτσι μπορεί να έχει ένα απόλυτο έλεγχο της κυκλοφορίας, χωρίς ο χρηματοκάτοχος να έχει φυσική κατοχή και άμεσο έλεγχο του χρήματος που του ανήκει.

Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες – αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα της Ένωσης Αμερικανικών Τραπεζών (American Bankers Association) που παρενέβει για να περάσει η «απαγόρευση» – δεν χρειάζονται καθόλου στην συγκέντρωση και διαχείριση της αποταμίευσης.

Βέβαια η νομοθετική «απαγόρευση» στην Fed να συνεχίσει την ετοιμασία του κρυπτονομίσματος ισχύει υπό την αίρεση ότι σ’ αυτό θα συμφωνήσει και η Γερουασία στην οποία προς το παρόν υπάρχει η ίδια

πλειοψηφία που κινητοποίησε στην «απαγόρευση» αυτή στην Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Η ιστορία όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς η διαδικασία προώθησης του κρυπτονομίσματος της Fed είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλες μεγάλες νομισματικές περιοχές όπως π.χ. στην περιοχή του Ευρώ.

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να δώσει το τελικό πράσινο φως για το ευρωπαϊκό ψηφιακό CBDC τον Σεπτέμβριο, με τα ίδια χαρακτηριστικά εκείνου που ετοιμάζει η Fed. Όπως όμως έχει σχετικά πρόσφατα αποτυπωθεί σε εργασίες που έχουν δημοσιευθεί από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η κυκλοφορία των CBDC δεν μπορεί να είναι «εθνική» υπόθεση.

Και αυτό γιατί η σκοπιμότητά τους ακυρώνεται αν δεν υπάρχει ένα διεθνές σύστημα μέσα από το οποίο τα CBDC θα μπορούν να συναλλάσσονται και να εκκαθαρίζονται συναλλαγές προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, που θα τιμολογούνται σ’ αυτά και ταυτόχρονα θα έχουν μία σταθερή σχέση με τα «φυσικά» νομίσματα…

Με άλλα λόγια ένα ψηφιακό ευρώ που δεν έχει δίπλα του ψηφιακό δολάριο, κ.λ.π., είναι ένα «κουτσό» συναλλακτικό εργαλείο, περιορισμένης χρήσης.

Και ανεπαρκές για τους λόγους που στην πραγματικότητα επιχειρείται να κυκλοφορήσει, δηλαδή τον «έλεγχο» ή ακριβέστερα την προσπάθεια «ελέγχου» του χρέους κρατικού και ιδιωτικού που έχει «ξεφύγει» από κάθε έλεγχο με την περιβόητη «ποσοτική χαλάρωση»…

Μπορούν οι Κεντρικές Τράπεζες να αγνοήσουν την απαίτηση των τραπεζών να μην «εξοστρακισθούν» από αυτό το πρότζεκτ;

Ή για να το πούμε διαφορετικά, το τι θα γίνει με τις τράπεζες αν αρχίσει η «κυκλοφορία» του… αόρατου ψηφιακού χρήματος;

Οι απαντήσεις προφανώς μένει να δοθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις την επόμενη περίοδο.

Αλλά κατά πως φαίνεται από το πρώτο αυτό επεισόδιο στην αμερικανική Βουλή, οι απαντήσεις δεν είναι ακόμα έτοιμες…

To άρθρο «Απαγορευτικό» από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για το κρυπτονόμισμα της Fed – Τι θα κάνει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβρη; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button