Πολιτική

Απέπλευσε το πρώτο φορτηγό πλοίο από την Οδησσό μέσω του νέου θαλάσσιου διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα

Το πρώτο φορτηγό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού για να πλεύσει εντός του νέου θαλάσσιου διαδρόμου που όρισε το Κίεβο στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας.

«Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Joseph Schulte, με σημαία Χονγκ Κονγκ, απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού και πλέει κατά μήκος του προσωρινού θαλάσσιου διαδρόμου που έχει ορισθεί από το Κίεβο», ανακοίνωσε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί κατά προτεραιότητα για την απομάκρυνση των πλοίων που βρίσκονταν στα ουκρανικά λιμάνια (Χορνομόρσκ, Οδησσός και Πιβντένιι) κατά την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διευκρίνισε ο Κουμπράκοφ.

Το πλοίο μεταφέρει φορτίο 30.000 τόνων σε 2.114 κοντέινερ.

Το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Οδησσού από τις 23 Φεβρουαρίου 2022, μία ημέρα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία όρισε την περασμένη εβδομάδα «ανθρωπιστικό διάδρομο» στην Μαύρη Θάλασσα για την απελευθέρωση των φορτηγών πλοίων που έχουν παγιδευθεί σε ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα θεωρήσει εν δυνάμει στρατιωτικούς στόχους τα πλοία που πλέουν προς ή αποπλέουν από ουκρανικά λιμάνια, μετά την αποχώρησή της από την συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, το Joseph Schulte ανήκει σε κινεζική τράπεζα και στην ναυτιλιακή Bernhard Schulte (BSM) και χρησιμοποιεί τον θαλάσσιο διάδρομο πλέοντας στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, «ώστε να διασφαλισθεί η αβλαβής διέλευση των πλοίων προς νότον», αναφέρεται σε ανακοίνωση της BSM.

Κίεβο: Το λιμάνι Ρένι στο Δούναβη επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικά drones

Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, είχαν στόχο το ουκρανικό λιμάνι Ρένι στον Δούναβη, δήλωσε σήμερα ο Άντριι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα σήμερα ρωσικά πλήγματα σε ένα από τα λιμάνια της στο Δούναβη, τα οποία προκάλεσαν ζημιές σε σιλό και αποθήκες σιτηρών, αλλά δεν γνωστοποίησε αμέσως ποιο λιμάνι έγινε στόχος. Η Ουκρανία διαθέτει δύο μεγάλα λιμάνια στο Δούναβη, το Ρένι και το Ισμαήλ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button