Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ η περιουσιακή κατάσταση όσων αμφισβητήσουν τεκμήρια εισοδήματος

Από αυστηρό έλεγχο της περιουσίας τους θα περάσει η ΑΑΔΕ όσους ελεύθερους επαγγελματίες αποφασίσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Έτσι, όχι μόνο οι εν λόγω ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αποσαφηνίσουν στο πλαίσιο του αιτήματος τους προς την ΑΑΔΕ τους αντικειμενικούς λόγους που τους οδήγησαν στην αμφισβήτηση, αλλά και να καταθέσουν ένα… «τσουβάλι» δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την περιουσία τους.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ζητά η Φορολογική Διοίκηση από τους αιτούντες περιέχονται σε παράρτημα της απόφαση του Διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή, και είναι:

  • Τραπεζικοί λογαριασμοί, προσωπικοί ή επαγγελματικοί που βρίσκονται σε Ελλάδα και εξωτερικό κατά το έτος που αφορά το αίτημα ελέγχου μαζί με λεπτομέρειες για τον τύπο του λογαριασμού, την τράπεζα, τη χώρα, τον αριθμό λογαριασμού, τους δικαιούχους, το υπόλοιπο έναρξης και το υπόλοιπο λήξης.
  • Στοιχεία επενδύσεων/συμμετοχών και λοιπών χρεογράφων σε Ελλάδα και εξωτερικό, με λεπτομέρειες για το είδος της επένδυσης (μετοχές, μερίδια, αμοιβαία κεφάλαια κλπ) , το ύψος του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ο τρόπος απόκτησης (αγορά, κληρονομιά, δωρεά), το έτος απόκτησης κ.α
  • Μίσθωση θυρίδων εφόσον υπάρχουν καθώς και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της θυρίδας, τη χώρα, δικαιούχους και συνδικαιούχους.
  • Κινητά αξίας, όπως έργα τέχνης, συλλογές, τιμαλφή και λοιπά στοιχεία, αναλυτικά με περιγραφή για το έτος κτήσης, τρόπο απόκτησης, αξία αγοράς και στοιχεία ιδιοκτήτη.
  • Μεταφορικά μέσα, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, πλωτά και εναέρια καθώς και για κάθε ένα από αυτά έτος, αξία και τρόπο κτήσης αλλά και λιμάνι νηολόγησης  όσον αφορά τα πλωτά μέσα.
  • Μετρητά, είτε του φορολογούμενου είτε της οικογενείας του σε κάθε νόμισμα, στην αρχή και στο τέλος του εξεταζόμενου έτους.
  • Κρυπτονομίσματα, με προσδιορισμό δικαιούχου και αξία.
  • Ακίνητα, είτε ιδιοχρησιμοποιούμενα, είτε κύρια κατοικία, είτε δευτερεύουσα, είτε εξοχική, μαζί με στοιχεία για  το είδος της κατοικίας, τη χρήση της, τη διεύθυνση, τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, και ετήσια δαπάνη για ρεύμα και νερό.
  • Τηλέφωνα, με  δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, είδος των λογαριασμών, το πρόσωπο στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός, το ονοματεπώνυμο χρήστη, τον αριθμό σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, τον πάροχο και την ετήσια δαπάνη.
  • Κάρτες, όπως χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες, του αιτούντα ή της οικογενείας του.
  • Ασφάλιση μέσων μεταφοράς, με ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων και δίκυκλων με αριθμό κυκλοφορίας, επωνυμία ασφαλιστικής, διάρκεια ασφάλισης και ετήσια ασφάλιστρα.
  • Ασφαλιστικά προγράμματα, ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ότι άλλο για όλα τα μέλη τα οικογένειας.
  • Ασφάλιση ακινήτων,  με αναλυτική καταγραφή του είδους ασφάλισης, την ασφαλιστική εταιρεία, τη διάρκεια, τη διεύθυνση του ακινήτου και ασφάλιστρα.
  • Δίδακτρα, φροντιστήρια, διατροφή, αθλοπαιδιές, με τα συνολικά ποσά ετήσιων δαπανών εντός κι εκτός Ελλάδας, για σχολεία και φροντιστήρια συμπεριλαμβανομένου του κόστους διαμονής και διαβίωσης και του ποσού των πρόσθετων αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές όπως εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή και αθλοπαιδιές.
  • Ταξίδια, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με προορισμό, διάρκεια, στοιχεία καταλύματος, έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

To άρθρο Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ η περιουσιακή κατάσταση όσων αμφισβητήσουν τεκμήρια εισοδήματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button