Οικονομία

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για νοθείες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έως και σήμερα, έχουν ληφθεί δείγματα από 39 σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, τρία στη Λάρισα, δύο στο Βόλο, τρία στη Θεσσαλονίκη, τρία στα Ιωάννινα και τρία στην Πάτρα.

Ο ΕΦΕΤ έχει αποστείλει στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΓΧΚ 46 δείγματα (φέτας και κίτρινα τυριά) για περαιτέρω χημική ανάλυση. Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ διενεργεί επί πλέον έλεγχο σε 154 δείγματα για θέματα επισήμανσης της ετικέτας.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει λάβει και έχει αποστείλει για χημική ανάλυση 46 δείγματα από φέτα και κίτρινα τυριά και 38 δείγματα γάλακτος.

Από το σύνολο των δειγμάτων που εξετάζει το Γενικό Χημείο του Κράτους, 75 εξ αυτών αφορούν τη φέτα.

Επιπροσθέτως έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 43 βυτία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην πρωτοβάθμια επιτροπή έχουν εξετασθεί τα τελευταία έτη 166 υποθέσεις που σχετίζονται με τυροκομικά προϊόντα και έχουν υποβληθεί κυρώσεις ύψους 1.108.700 ευρώ.

Ειδικότερα το 2023, εξετάστηκαν 34 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα και ήδη τον πρώτο μήνα του 2024 εξετάστηκαν 18 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα.

Στη δευτεροβάθμια επιτροπή, τα αντίστοιχα χρόνια, έχουν διαβιβαστεί 25 υποθέσεις, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξέταση τεσσάρων και έχει αποσταλεί έγγραφο στην οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για βεβαίωση των προστίμων στην Εφορία. Δέκα ακόμα υποθέσεις έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους και αναμένεται η σύνταξη των πρακτικών και η αποστολή των αποφάσεων ενώ υπολείπονται ακόμα 11 υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να εξετασθούν άμεσα.

Από τις ανωτέρω περιπτώσεις δύο αφορούν νοθεία σε φέτα και μετά  την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, το Υπουργείο θα προβεί στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων θα είναι συνεχείς.

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ υπέγραψε σήμερα την επιβολή διοικητικών προστίμων, ύστερα από απόρριψη των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί προς τις επιχειρήσεις:

1.     «ΦΑΡΜΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ», ύψους 104.800 € για παράβαση που έγινε στις 23-11-2022 και

2.    «COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ- COCA COLA (ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ)», ύψους 350.000 € για παράβαση που έγινε στις 23-11-2022

To άρθρο Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για νοθείες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button