Οικονομία

Ακίνητα: Έφερε έσοδα 2,6 δισ. ευρώ η «Χρυσή βίζα» στην Ελλάδα – Έρχεται πακέτο αλλαγών

Η αγορά ακινήτων από επενδυτές του εξωτερικού με «Χρυσή βίζα» έφερε έσοδα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα άδειες παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σέγκεν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εγκρίθηκαν περίπου 15.000 αιτήσεις και άνοιξε ο δρόμος σε 31.000 ξένους επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους να διαμένουν στην Ελλάδα και να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, στις χώρες που ισχύει η σύμβαση. Το 56% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν για «Χρυσή Βίζα» αφορούν Κινέζους και ακολούθησαν οι Τούρκοι με περίπου 10%.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη «Χρυσή Βίζα» της Ελλάδας μπορεί να έφερε ξένο χρήμα στη χώρα, δημιούργησε όμως και προβλήματα με κυριότερο τη μεγάλη ζήτηση για ακίνητα και συνεπακόλουθα «έκρηξη» τιμών και έλλειψη στέγης για τους Έλληνες.

Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων και των τραπεζών, σήμερα από την αγορά λείπουν 212.000 κατοικίες ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν διαρκείς αυξήσεις με διψήφιο ποσοστό (από 11% έως και 15% τα τρία πρώτα τρίμηνα) του 2023. Ο σχετικός δείκτης τιμών διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας έφτασε πέρυσι τις 92 μονάδες όταν την περίοδο της βαθιάς κρίσης, τη διετία 2016-17, είχε υποχωρήσει ακόμα και στις 58 μονάδες.

Δέσμη μέτρων με αλλαγές

Σε μια προσπάθεια «διόρθωσης» της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ετοιμάζει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, φέρνοντας αλλαγές και στο καθεστώς χορήγησης της Golden Visa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ για αγορές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί στα 500.000 ευρώ, όριο το οποίο ισχύει ήδη για το κέντρο, το Βόρειο και το Νότιο Τομέα της Αττικής, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης και Υμηττού. Στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ και για πολλούς από αυτούς – αν όχι για όλους – αναμένεται διπλασιασμός του ορίου (στις 500.000 ευρώ).

Ποιοι αγοράζουν με Golden Visa

Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία ( 2021-2023) , οι 8.404 αιτήσεις για αγορά ακινήτων με Golden Visa αφορούν Κινέζους. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ

To άρθρο Ακίνητα: Έφερε έσοδα 2,6 δισ. ευρώ η «Χρυσή βίζα» στην Ελλάδα – Έρχεται πακέτο αλλαγών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button