lifestyle

Αλεξανδρούπολη: Άνδρας 61 ετών κατέρρευσε στο προαύλιο του νοσοκομείου και του είπαν να περιμένει το ασθενοφόρο

Αίσθηση προκαλεί το περιστατικό με «πρωταγωνιστή» έναν υπάλληλο καθαριότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος κατέρρευσε ;έπειτα απο εγκεφαλικό στις 2 Ιανουαρίου, ενώ μαζί με συναδέλφους του και απορριμματοφόρο όχημα του δήμου έκανε αποκομιδή από κάδους στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Ο άτυχος 61χρονος, ενώ βρισκόταν πάνω στο «σκαλοπάτι» στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο έδαφος. Κατέρρευσε στον χώρο του ΠΓΝΑ, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνάδελφοι του ενημέρωσαν τους γιατρούς στα ΤΕΠ και πρότειναν να μεταφερθεί με φορείο ή άλλον τρόπο στα Επείγοντα, που βρίσκονταν τόσο κοντά, όμως συνάντησαν -όπως λένε- την άρνηση των αρμόδιων, που τους ενημέρωσαν πως πρέπει να τηρηθεί το πρωτόκολλο για ανάλογες περιπτώσεις και να κληθεί ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον ασθενή.

Αναγκαστικά, ο 61χρονος στο έδαφος και οι συνάδελφοι του που ήταν δίπλα του, περίμεναν 15 λεπτά για να φτάσει στο Νοσοκομείο το διαθέσιμο ασθενοφόρο, που βρισκόταν στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και να μεταφέρει 100 μέτρα πιο κάτω τον υπάλληλο καθαριότητας που είχε καταρρεύσει.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ενδεχομένως πολύτιμος χρόνος καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν συνάδελφοι του, ο υπάλληλος του Δήμου διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 61χρονος νοσηλεύεται από τις 2 Ιανουαρίου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΑ και δίνει μάχη για την ζωή του.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Η διοίκηση του νοσοκομείου σε απάντησή της αναφέρει πως ο προαύλιος χώρος είναι 200 στρέμματα και η μεταφορά του ασθενή από γιατρούς και όχι απο ασθενοφόρο εντός του κτιρίου θα ήταν πιο χρονοβόρα.

«Δεδομένου ότι η απόσταση του συμβάντος από το ΤΕΠ υπερβαίνει τα 500 μέτρα, η επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και διακομιδή του απευθείας με φορείο στο ΤΕΠ, ήταν εξαιρετικά επισφαλής και με απόλυτη βεβαιότητα θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Αντιθέτως, η παραλαβή και μεταφορά του με το ασθενοφόρο, διήρκεσε μόλις 2,5 λεπτά, όπως φαίνεται και από το βιβλίο εισερχομένων του ΤΕΠ» αναφέρεται.

Η ανακοίνωση

«Ο Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Ρούφος, ενημερώνει αναφορικά με περιστατικό υπαλλήλου της καθαριότητας του δήμου Αλεξανδρούπολης ο οποίος κατέρρευσε λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του ΠΓΝΑ, ότι:

Το ΕΚΑΒ κλήθηκε από συνάδελφο του εν λόγω υπαλλήλου και ενημερώθηκε για το περιστατικό, στις 05:42 το πρωί της Τρίτης 02 Ιανουαρίου. Πράγματι, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο που βρισκόταν στην πόλη, ώστε να μεταβεί αμέσως στο σημείο. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου, καθ’ οδόν προς το ΠΓΝΑ, ειδοποίησε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου οι εφημερεύοντες, αν είναι δυνατόν, να μεταφέρουν τον παθόντα εντός του νοσοκομείου. Χωρίς χρονοτριβή, η εφημερεύουσα Παθολόγος ειδοποίησε Νευροχειρουργό και Αναισθησιολόγο, να κατευθυνθούν στο ΤΕΠ για να επιληφθούν του περιστατικού και η ίδια κίνησε προκειμένου να μεταβεί επί τόπου. Κατευθυνόμενη προς το σημείο, είδε το ασθενοφόρο ήδη να καταφθάνει. Η ώρα ήταν 05:55. Δηλαδή, μεταξύ της πρώτης κλήσης που δέχθηκε το ΕΚΑΒ μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, μεσολάβησαν 13 λεπτά. Μεταξύ της κλήσης που δέχθηκε το ΤΕΠ του ΠΓΝΑ (η οποία ακολούθησε) και της άφιξης του ασθενοφόρου, μεσολάβησε ακόμη λιγότερο.

Επισημαίνουμε ότι το ΠΓΝΑ στεγάζεται μέσα σε ένα οικόπεδο 200 στρεμμάτων περιβάλλοντα χώρο. Δεδομένου ότι η απόσταση του συμβάντος από το ΤΕΠ υπερβαίνει τα 500 μέτρα, η επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και διακομιδή του απευθείας με φορείο στο ΤΕΠ, ήταν εξαιρετικά επισφαλής και με απόλυτη βεβαιότητα θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Αντιθέτως, η παραλαβή και μεταφορά του με το ασθενοφόρο, διήρκεσε μόλις 2,5 λεπτά, όπως φαίνεται και από το βιβλίο εισερχομένων του ΤΕΠ (άφιξη στις 05:58).

Επιπροσθέτως, η μεταφορά του ασθενούς με συμβατικό φορείο διανύοντας όλη τη διαδρομή των 500 μέτρων μέχρι το ΤΕΠ, επί ανωμάλου και ανηφορικού εδάφους, θα έθετε σε άμεσο και απόλυτο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Αντιθέτως, τα ασθενοφόρα διαθέτουν ειδικά φορεία (σπαστά, με ιμάντες κ.λ.π.) καθώς και τον λοιπό απαιτούμενο εξοπλισμό για διακομιδή ασθενών, ώστε αυτή να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Εν κατακλείδι, κάθε ενέργεια που έγινε από το προσωπικό του ΠΓΝΑ ήταν ενδεδειγμένη και έγινε αποκλειστικά και μόνον με γνώμονα τη διαφύλαξη της ζωής του ασθενούς και της απρόσκοπτης (και συντομότερης) διακομιδής του στο ΤΕΠ και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button