Οικονομία

Ακίνητα: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών – Τι δείχνει έρευνα της Spitogatos

Τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής καθώς και οι Κυκλάδες βρίσκονται ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά και ενοικίαση κατοικίας το δ’ τρίμηνο του 2023, με τα Νότια Προάστια να σημειώνουν την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ακινήτου πανελλαδικά.

Ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας περιλαμβάνεται και o Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον προκαλούν και οι αυξημένες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης ακινήτων στα νησιά του Ιονίου, όπου η μέση ζητούμενη τιμή τους είναι συχνά άνω των 2.000 ευρώ/τ.μ.. Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, ανάμεσα στις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας αλλά και η Χαλκιδική.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI).  Σύμφωνα με την ανάλυση το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για ενοικίαση αλλά και αγορά κατοικίας είναι η Βουλιαγμένη στα Νότια Προάστια, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1 ευρώ/τ.μ. και 6.488 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η Γλυφάδα επίσης κατατάσσονται στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και για αγορά κατοικίας. Αντίθετα, στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας περιλαμβάνονται οι Αχαρνές και το Κερατσίνι, ενώ για αγορά κατοικίας η Αγία Βαρβάρα και το Πέραμα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.765 ευρώ/τ.μ.) και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.593 ευρώ/τ.μ.), ενώ για ενοικίαση είναι και πάλι το κέντρο της Θεσσαλονίκης (9,4 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 9,0 ευρώ/τ.μ..

Αττική & Θεσσαλονίκη: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής

Ο Πειραιάς και τα Προάστιά του βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη των περιοχών της Αττικής που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (2.692 ευρώ/τ.μ.) αυξήθηκε κατά 36,3%, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Δραπετσώνα και στον Ταύρο αυξήθηκαν κατά 35,9% και 35,0% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022. Στο Νέο Ψυχικό η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 35,2% (4.146 ευρώ/τ.μ.). Σημαντική αύξηση κατά 33,3% καταγράφηκε και στο Ίλιον (2.000 ευρώ/τ.μ.).

Σε ότι αφορά την ενοικίαση, ο Πειραιάς και το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (8,8 ευρώ/τ.μ.) η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 32,2%, ενώ στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (10,0 ευρώ/τ.μ.) οι κατοικίες προς ενοικίαση έγιναν κατά 24,4% ακριβότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στα Πετράλωνα (10,9 ευρώ/τ.μ) του κέντρου της Αθήνας καταγράφηκε αύξηση κατά 24,6% της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ στις περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης περιλαμβάνεται και η Αγία Βαρβάρα (23,8%) στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας.

Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών κατοικιών προς πώληση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφονται στις περιοχές Χαριλάου (37,3%), Βαρδάρη – Λαχανόκηποι (34,3%) και της Πολίχνης (28,2%). Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών σημειώνονται στην περιοχή του Βαρδάρη – Λαχανόκηποι (22,8%), της Ξηροκρήνης – Παναγιάς Φανερωμένης (19%) και των Αμπελοκήπων (19%).

O Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, ανέφερε σχετικά: «Η ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πανελλαδικά, η οποία ξεκίνησε το 2017 στις πωλήσεις και από το 2015 στις ενοικιάσεις κατοικιών, συνεχίζεται για ορισμένες περιοχές με ιδιαίτερο ρυθμό. Η περιορισμένη προσφορά ακινήτων, συνδυασμένη με την αυξημένη ζήτηση, εγχώρια και διεθνή, πιέζουν συνεχώς τις τιμές προς τα πάνω. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές, όπως ο Πειραιάς και τα Προάστιά του που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη διεθνή ζήτηση λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους όρους της Golden Visa, οι τιμές ανέβηκαν με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό το δεύτερο μισό του 2023».

To άρθρο Ακίνητα: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών – Τι δείχνει έρευνα της Spitogatos δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button