Οικονομία

Μέταλλα: Εκτοξεύονται οι τιμές τους λόγω των νέων δυτικών κυρώσεων στις νέες ρωσικές προμήθειες

Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς οι traders αντέδρασαν στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγόρευσαν τις παραδόσεις ρωσικών προμηθειών που παρήχθησαν μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής (12.04.24), σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δυτικές κυρώσεις σε βασικά βιομηχανικά μέταλλα -με στόχο να περιορίσουν την ικανότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή- είναι απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις, αλλά εισάγουν σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων που έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αλουμίνιο σημείωσε άλμα έως και 9,4%, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε έως και 8,8%, αν και οι τιμές αργότερα μείωσαν την άνοδο.

Η άμεση δράση των τιμών τροφοδοτήθηκε από «τις ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα μειώσουν τις ρωσικές ροές προς τις δυτικές αγορές», δήλωσε ο Jia Zheng, επικεφαλής των συναλλαγών και της έρευνας στη Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management. «Οποιαδήποτε τόνωση θα ενισχυθεί εν μέσω ενός υφιστάμενου ανοδικού σκηνικού», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός μετάλλων, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού.

Οι νέοι περιορισμοί εμποδίζουν τις νέες ρωσικές προμήθειες και των τριών ειδών στο LME – όπου καθορίζονται οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς – καθώς και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Τα μέταλλα είχαν ξεφύγει μέχρι τώρα από το είδος των άμεσων περιορισμών που έχουν κλονίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού από το φυσικό αέριο έως το αργό πετρέλαιο και τον άνθρακα.

To άρθρο Μέταλλα: Εκτοξεύονται οι τιμές τους λόγω των νέων δυτικών κυρώσεων στις νέες ρωσικές προμήθειες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button