Οικονομία

Αναζωπυρώνεται η κόντρα της Κίνας με Σιγκαπούρη – Φιλιππίνες λόγω των εκλογών στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο υπενθύμισε στη Σιγκαπούρη τη θέση της «μιας Κίνας» για την Ταϊβάν, σε μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας αποδοκιμασίας, αφού η πόλη – κράτος συνεχάρη τον αντιπρόεδρο Lai Ching-te και το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα για την εκλογική νίκη του.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι «η Κίνα προέβη αμέσως σε επίσημες διαμαρτυρίες προς τη Σιγκαπούρη». Αυτό είναι το ισοδύναμο μιας διπλωματικής επίπληξης. «Οι ηγέτες της Σιγκαπούρης έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι “μια βαθιά κόκκινη γραμμή” για την Κίνα», δήλωσε ο Μάο Nινγκ χθες (16.01.24).

«Η Κίνα εκτιμά αυτή τη δήλωση και ελπίζει ότι η Σιγκαπούρη θα τηρήσει αυστηρά την αρχή της μίας Κίνας και θα υποστηρίξει τις συνολικές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Σιγκαπούρης με συγκεκριμένες ενέργειες». Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ζητήθηκε σχόλιο.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως και οι περισσότεροι γείτονες, έχει προσπαθήσει να εξισορροπήσει τους βαθύτατους δεσμούς τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ εν μέσω ενός αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο.

Επίσης, έχει εκφράσει την άποψή της για την προώθηση περαιτέρω διαλόγου στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλο που ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ έχει υποβαθμίσει την πιθανότητα μιας επικείμενης σύγκρουσης για την Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης σε σχόλιό του την Κυριακή (14.01.24) υποστήριξε μια «στενή και μακροχρόνια φιλία με την Ταϊβάν και τον ταϊβανέζικο λαό», όπως και τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να καλλιεργεί τους δεσμούς με βάση την πολιτική της «μίας Κίνας». «Η Σιγκαπούρη έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε.

Η αρχή της «μίας Κίνας» αναφέρεται στην πολιτική κατ’ ακολουθία της άποψης ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις ευχές του ηγέτη των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr. προς τον Lai. Η Ταϊβάν εξέλεξε έναν πολιτικό που θεωρείται φιλικός προς τις ΗΠΑ και τον οποίο η Κίνα έχει χαρακτηρίσει «υποκινητή πολέμου».

«Ανυπομονούμε για στενή συνεργασία, ενίσχυση των αμοιβαίων συμφερόντων, προώθηση της ειρήνης και διασφάλιση της ευημερίας για τους λαούς μας τα επόμενα χρόνια», έγραψε ο Μάρκος το βράδυ της Δευτέρας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Teresita Daza εξήγησε αργότερα ότι ήταν ο τρόπος του ηγέτη των Φιλιππίνων να ευχαριστήσει την Ταϊβάν για τη φιλοξενία χιλιάδων υπερπόντιων Φιλιππινέζων εργαζομένων, γνωστών ως OFWs.

«Οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν μοιράζονται κοινά συμφέροντα στα οποία περιλαμβάνεται η ευημερία σχεδόν 200.000 OFWs στην Ταϊβάν», δήλωσε η Daza.

Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων έχουν κλιμακωθεί σχετικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τα πλοία τους να συγκρούονται σε αμφισβητούμενα ύδατα. Ο Μάρκος έχει επίσης ενισχύσει τη μακροχρόνια αμυντική συμμαχία της χώρας του με τις ΗΠΑ, δίνοντας στον αμερικανικό στρατό μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των Φιλιππίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν.

To άρθρο Αναζωπυρώνεται η κόντρα της Κίνας με Σιγκαπούρη – Φιλιππίνες λόγω των εκλογών στην Ταϊβάν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button