Αθλητικά

New York Times: Ελπίδες για συμφωνία σε συνομιλίες στο Παρίσι για την απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα

Η διασφάλιση κατάπαυσης πυρός και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν συντάξει προσχέδιο με βάση τις προτάσεις από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που θα συζητηθεί σήμερα στο Παρίσι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της εφημερίδας NYT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν ότι οι διαπραγματευτές είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι πως μια τελική συμφωνία είναι εφικτή». Επικαλούμενοι αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους, οι συντάκτες της NYT ανέφεραν ότι η συμφωνία μπορεί να προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς περισσοτέρων των 100 ομήρων με αντάλλαγμα την παύση από το Ισραήλ των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας για περίπου δύο μήνες. Συγκριτικά με την επταήμερη κατάπαυση πυρός τον Νοέμβριο, κατά την οποία έγινε η ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, η παύση στις εχθροπραξίες αυτή τη φορά μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η Χαμάς εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σε πρώτη φάση, οι εχθροπραξίες αναμένεται να σταματήσουν για 30 ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Times. Στο διάστημα αυτό, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους ομήρους. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αναμένεται να διαπραγματευθούν μια δεύτερη φάση, κατά την οποία θα αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι, πολίτες και στρατιώτες, με αντάλλαγμα επιπλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέστειλε τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Παρίσι για τις συνομιλίες της Κυριακής με εκπροσώπους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν ασαφή σημεία, όπως το πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους θα πρέπει να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν, ωστόσο, την ελπίδα ότι μετά από δίμηνη κατάπαυση πυρός το Ισραήλ δεν θα ξεκινήσει και πάλι εχθροπραξίες με τον ίδιο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button