Τεχνολογία

Έρχεται νέα δέσμη μέτρων κατά της οπαδικής βίας

Μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα χουλιγκανισμού, έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν, μετά από την συνάντηση και τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ.

Η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου κατά της οπαδικής βίας την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει και αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις ομάδες, καθώς άφησε να εννοηθεί πως θα εξεταστεί ως ύστατο μέτρο ακόμη και το ενδεχόμενο να αποκλείονται προσωρινά από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οπαδών και επανάληψης θλιβερών περιστατικών όπως αυτών που στοίχισαν τη ζωή στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσουρή. Όπως γίνεται κατανοητό από τις εξαγγελίες, σφίγγει ο κλοιός κατά των χούλιγκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερα τα μέτρα άμεσης εφαρμογής

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ.

2. Η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως ανακοινώθηκε με το μέτρο αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Τοποθετούνται ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί «χρέος» των ομάδων «για να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη».

4. Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας. «Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας τής UEFA» όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Τι θα ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού

Εντός των επομένων ημερών λοιπόν, αναμένεται μια νέα δέσμη μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.

Κατά κύριο λόγο αυτά αποτελούν περισσότερο μέτρα τεχνικής φύσεως και θα αφορούν πιθανότατα την προβολή μηνυμάτων κατά της οπαδικής βίας στα ΜΜΕ αλλά και στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Δεδομένη φυσικά είναι η «χαρτογράφηση» των λεσχών φιλάθλων και των συνδέσμων προτού γίνει η μετάβαση στο καθεστώς του ενός μόνο συνδέσμου με έδρα την ΠΑΕ.

Το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών, αλλά και η συνολική επανεξέταση της καταπολέμησης της αθλητικής βίας ήταν το κοινό μήνυμα των κ. Μητσοτάκη και Τσέφεριν, στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης.

Τα μηνύματα μάλιστα του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρα. Καμία ανοχή στη βία και τα φαινόμενα αδράνειας, καμία περίοδος χάριτος και κανείς, αμέτοχος στην εφαρμογή του νόμου και των προωθούμενων μέτρων αφού στο…βάθος καραδοκεί βαρύς πέλεκυς για τις ΠΑΕ που δεν θα συνεργαστούν ώστε να «στενέψει ο κλοιός» γύρω από τους θερμοκέφαλους οπαδούς.

Από τα μέτρα λοιπόν που ανακοινώθηκαν, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανάληψη της ευθύνης της εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων οπαδών στις θύρες, από την αστυνομία.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα γίνονται αιφνιδιαστικά σε ματς όπου αυτοί θα κρίνονται απαραίτητοι, ιδίως δε στα ντέρμπι, ανάμεσα στις ομάδες των Big-4.

Σε ότι αφορά τέλος,  τα λάθη από την πλευρά της ΕΛΑΣ που οδήγησαν στο επιχειρισοιακό «φιάσκο» το οποίο επέτρεψε στους Κροάτες χούλιγκαν και τους Έλληνες συνεργούς τους να διασχίσουν σχεδόν τη μισή Ελλάδα μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να τους σταματήσει κανείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «επιχειρησιακή αστοχία» της αστυνομίας η οποία, όπως είπε, «δεν πρέπει να επαναληφθεί». Παράλληλα δεσμεύθηκε, ότι οι στόχοι που τέθηκαν για την καταπολέμηση της βίας θα πραγματωθούν καθώς το οφείλουμε ως κοινωνία στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, των άλλων θυμάτων, αλλά και στα εκατομμύρια των φιλάθλων  που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους και τις οικογένειες τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button