Τεχνολογία

Έρευνα: Σας αρέσουν τα θορυβώδη αυτοκίνητα; Θα μπορούσατε να είστε σαδιστής ή ψυχοπαθής

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η έλλειψη θορύβου από τον κινητήρα και την εξάτμιση είναι ένας από τους παράγοντες που αποτρέπουν πολλούς λάτρεις των αυτοκινήτων από το να αγκαλιάσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα μπορούν να επιταχύνουν. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι από εμάς αγαπούν τα θορυβώδη οχήματα και κάποιοι άλλοι όχι; Μια νέα μελέτη λέει ότι όλα αυτά συνδέονται με τύπους προσωπικότητας και ότι το να σου αρέσουν τα θορυβώδη αυτοκίνητα θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη σαδιστικών ή ψυχοπαθητικών τάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Julie Aitken Schermer, καθηγήτρια ψυχολογίας και σπουδών διοίκησης και οργάνωσης στο Western University στο Λονδίνο του Οντάριο, είχε την ιδέα για τη μελέτη ενώ έκανε βόλτα το σκύλο της κοντά στην πανεπιστημιούπολη. «Κάθε μέρα συναντάμε αυτά τα θορυβώδη αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες και τρομάζω», δήλωσε στο CBC. «Ο σκύλος μου τρόμαξε. Βλέπω τα ζώα να τρέχουν μακριά και να πανικοβάλλονται όπως οι άνθρωποι».

Έτσι, η Aitken Schermer αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δική της μελέτη, ερευνώντας 529 άνδρες, γυναίκες προπτυχιακούς φοιτητές επιχειρήσεων. Ρώτησε τους συμμετέχοντες αν τους άρεσαν τα δυνατά αυτοκίνητα και αν θα τροποποιούσαν τα δικά τους αυτοκίνητα για να τα κάνουν πιο θορυβώδη. Και η Schermer έδωσε επίσης σε κάθε άτομο ένα τεστ προσωπικότητας Short Dark Tetrad (SD4), σχεδιασμένο για να ανιχνεύει τέσσερα σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας: ναρκισσισμό, σαδισμό, ψυχοπάθεια και μακιαβελισμό.

Περίμενε να βρει μια σαφή σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και προτίμησης για τα δυνατά αυτοκίνητα, υποθέτοντας ότι η δυνατότητα ενός θορυβώδους κινητήρα να τραβάει τα βλέμματα θα απευθυνόταν σε ανθρώπους που τους αρέσει να τραβούν την προσοχή στον εαυτό τους. Αντ’ αυτού, όμως, βρήκε μεγαλύτερη σχέση με τον σαδισμό και την ψυχοπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φαίνεται να είναι αυτή η ανάλγητη αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και τις αντιδράσεις τους», δήλωσε η Aitken Schermer στο CBC. «Αυτή είναι η ψυχοπάθεια που βγαίνει προς τα έξω και πιθανότατα να τους αρέσει να απολαμβάνουν να βλέπουν τους ανθρώπους να τρομάζουν».

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button