Αθλητικά

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Επιδείνωση θα παρουσιάσει σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, ο καιρός λόγω ταχείας διέλευσης ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού από τη χώρα μας, το οποίο θα κινηθεί προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα η διάρκεια της κακοκαιρίας να είναι σχετικά μικρή.

Η ΕΜΥ εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με το οποίο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από νωρίς το απόγευμα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20 Απριλίου) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς τη δυτική Κρήτη και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά τμήματά της) και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τη δυτική Κρήτη.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και και κατά τόπους η Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα).

Στον χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζεται η θέση του αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20 Απριλίου.

Στους χάρτες της ομάδας Εικόνων 2 παρουσιάζεται η θέση του χαμηλού, ο άνεμος και το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται το απόγευμα και τη νύχτα της Παρασκευής 19/4 καθώς και το τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/4.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία εξπρές

Οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κακοκαιρία η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και 10°C.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, ο «πολικός αεροχείμαρρος» θα αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του καιρού.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, γνωστοποίησε τις περιοχές που πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο αιφνίδιας πλημμύρας ή κατολίσθησης ( κυρίως οι ευάλωτες περιοχές ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Παρασκευή μεσημέρι (μετά τις 15.00) μέχρι ξημερώματα Σαββάτου (01.00-02.00):

Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Β. Ιόνιο, Θεσσαλία (όλες οι επιβαρυμένες περιοχές), Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Σποράδες. Β. Εύβοια, Φθιώτιδα, Λέσβος, Χίος.

Σάββατο ξημερώματα μέχρι μεσημέρι (12.00):

Μαγνησία, β. Εύβοια, Σποράδες, Χαλκιδική, αν. Αιγαίο, Δωδεκάννησα

Υ.Γ:

  • Δυνητικά σε παραθαλλάσιες περιοχές μπορεί να εκδηλωθούν υδροσίφωνες και ανεμοστόβιλοι.
  • Η Αττική δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται ιδιαίτερα.

 

 

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button