Οικονομία

Άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το β' τρίμηνο και αύξηση της κατανάλωσης ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7% το β’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε σήμερα (06.09.2023) η ΕΛΣΤΑΤ. Σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο φέτος υπήρξε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% και αύξηση της κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι το α’ τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά 2% σε ετήσια σύγκριση, ενώ μεταξύ των τριμήνων δεν υπήρξε μεταβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πέρυσι, η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο ήταν 7,1% σε ετήσια σύγκριση και 0,5% σε τριμηνιαία.

Με βάση τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% σε ετήσια σύγκριση προήλθε από τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 3,2%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,4%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 7,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,3%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,6% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,1%).

Μεταξύ β’ και α’ τριμήνου, καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

  •  Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,9% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,8%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 0,3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 1,2% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,4%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 1% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,2%).

To άρθρο Άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το β' τρίμηνο και αύξηση της κατανάλωσης ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button